Vláda vyčlenila na vylepšenie športovej infraštruktúry 60 miliónov eur
18 | 12 | 2019 I SITA

Vláda Slovenskej republiky na stredajšej schôdzi schválila návrh projektu modernizácie, rekonštrukcie a budovania športovej infraštruktúry národného významu. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vďaka tomu poskytne Fondu na podporu športu finančné prostriedky vo výške 60 miliónov eur, ktoré budú rozdelené v období rokov 2020 - 2022.


"Hlavným cieľom projektu je modernizácia, rekonštrukcia a budovanie športovej infraštruktúry, ktorá bude poskytovať podmienky najmä pre športovanie detí, mládeže, športové talenty, seniorov, ale aj pre športovú reprezentáciu. Projekt bude zodpovedať moderným štandardom a umožní aj športovanie znevýhodnených skupín obyvateľstva a širokej verejnosti.

V mnohých športoch v súčasnosti nie je vybudovaná vhodná športová infraštruktúra a budovanie úzko špecializovanej infraštruktúry nie je pre menšie športy rentabilné a ani trvalo udržateľné. Zámerom je takýmto spôsobom dosiahnuť vytvorenie podmienok pre lepšiu prípravu a skvalitnenie tréningového procesu nielen detí, mládeže a seniorov, ale aj športovej reprezentácie, čo má viesť v dlhodobom horizonte k zlepšeniu výkonnostnej úrovne slovenského športu," uvádza sa vo vlastnom materiáli vlády.

Vzhľadom na rozsiahlosť a náročnosť investičného projektu počíta ministerstvo s uvoľňovaním financií v období troch rokov s možnosťou jeho ďalšieho pokračovania. V návrhu uznesenia sa píše, že do 31. januára 2020 pribudnú do Fondu na podporu športu 2 mil. eur, ďalších 46,5 mil. eur poputuje do 31. januára 2021 a zvyšných 11,5 mil. eur bude poskytnutých do 31. januára 2022.

Podmienkou realizácie modernizácie, rekonštrukcie a budovania športovej infraštruktúry je participácia samosprávy - miest, ktoré sú vo väčšine prípadov vlastníkom pozemkov alebo samotnej infraštruktúry. Štát prostredníctvom Fondu na podporu športu prispeje poskytnutím finančnej podpory na modernizáciu, rekonštrukciu a budovanie športovej infraštruktúry, a to pod podmienkou dodržania stanoveného modelu financovania jednotlivých častí projektu.