Pozastavenie 50-dňového moratória šéf SNS rešpektuje, očakáva debatu o metodike prieskumov
18 | 12 | 2019 I SITA

Predseda SNS Andrej Danko rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu SR o pozastavení účinnosti novely zákona, ktorá zavádzala pred voľbami 50-dňové moratórium na zverejňovanie prieskumov preferencií. Informovala o tom riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.


Danko podľa nej očakáva, že sa otvorí debata o metodike vytvárania prieskumov tak, aby bolo vždy jasné, kto je objednávateľom prieskumu. Prieskumy majú byť robené podľa jednotnej metodiky, aby už nedochádzalo k podozreniam, že sa s nimi môže manipulovať, tvrdí šéf SNS.

Ústavný súd SR dnes prijal na ďalšie konanie podnet prezidentky Zuzany Čaputovej a pozastavil účinnosť časti schválenej novely zákona. O možnej protiústavnosti novely ešte len bude rozhodovať. Prezidentka v podaní argumentovala okrem iného rozporom so slobodou prejavu, ochranou politickej súťaže a možným nenapraviteľným zásahom do demokratického charakteru štátu.

„Zákonné obmedzenia týkajúce sa procesu volieb, vrátane obdobia volebnej kampane, nesmú zasahovať ani ohrozovať predpoklady pre kvalifikované volebné rozhodovanie občanov, pretože to môže viesť k deformáciám volebného procesu, ktorý je pre demokratické zriadenie kľúčový a nenahraditeľný. Zásah do kvalifikovaného rozhodovania môže nenapraviteľne narušiť demokratický charakter štátu,“ uviedla v podaní prezidentka.

Novela prešla najmä hlasmi poslancov koaličných strán Smer-SD a SNS, ako aj Kotlebovcov - Ľudovej strany Naše Slovensko. Poslanci prelomili aj veto prezidentky. Prijatie novely kritizovala odborná verejnosť, médiá a opozícia, ale aj koaličný Most-Híd. Po dnešnom rozhodnutí ústavných sudcov zostane platné pôvodné 14-dňové moratórium na predvolebné prieskumy.