Nečakané: Ruská špionážna loď vykonáva "nepravidelné manévre" pri pobreží USA a ohrozuje komerčné plavidlá
18 | 12 | 2019 I Dominik SImon

Podľa úradníkov bola v posledných niekoľkých dňoch na pobreží Južnej Karolíny a na Floride prítomná sledovacia loď Viktor Leonov, informovala CNN v utorok.


Dvaja americkí úradníci oznámili sieti, že loď pracuje "nebezpečným spôsobom" tým, že nepoužíva svetlá za nízkeho výhľadu a nereaguje na okolité komerčné plavidlá, ktoré sa pokúšajú zdieľať svoju polohu, aby sa zabránilo nehodám.

Úradník pobrežnej stráže USA oznámil CNN, že pobrežná hliadka rozosiela "Bulletin o námornej bezpečnosti", aby informovala ostatné lode o ruskej lodi a jej "nebezpečnom" spôsobe prevádzky.

Podľa správy ruské plavidlo zvyčajne od roku 2015 každoročne monitoruje medzinárodné vody pozdĺž východného pobrežia a niekedy tiež sleduje Karibik. Obranný úradník povedal CNN, že torpédoborec USS Mahan je blízko Viktora Leonova.

Objav lodi prišiel potom, čo americký torpédoborec vykonal "plánovanú návštevu prístavu" v pondelok v Constante v oblasti s vysokou ruskou vojenskou prítomnosťou od invázie na Krym v roku 2014.

VIDEO: Ruská vojenská loď nasledovala americký torpédoborec do Čierneho mora
Keď v nedeľu vplával do Čierneho mora americký torpédoborec USS Ross, Rusko vyslalo svoju malú raketovú loď Vyshny Volochyok, aby skúmala jej kroky. Je to už ôsme plavidlo amerického námorníctva, ktoré v tomto roku vplávalo do tohto... Čítať ďalej
16 | 12 | 2019 | Marek Molnár