Muž prezývaný "Robo potápač" dostal podmienku. Podpálil auto, aby takáčovcom vyplatili poistku
18 | 12 | 2019 I SITA

 Trest odňatia slobody na tri roky podmienečne za pomoc skupine bratislavského podsvetia, takzvaným takáčovcom, uložil dnes Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici pre 47-ročného Róberta Jakubca z Bratislavy. Jakubec, prezývaný Robo potápač, priznal, že podpálil auto Nissan Infiniti, za čo vedúci príslušník gangu mal získať peniaze za poistnú udalosť.


Jakubec s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú dnes súd schválil a vyhlásil rozsudok. Rozhodnutie je právoplatné, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá.

Auto mal prenajaté od lízingovej spoločnosti jeden z vyššie postavených členov zločineckej skupiny. Iný šéf takáčovcov podľa obžaloby rozhodol, že auto treba podpáliť tak, aby zhorelo „do tla“, čo by umožnilo získať podvodným spôsobom poistné plnenie. Na podpálenie si najali Jakubca, ktorého v noci na 6. marca 2009 odviezli do obce Dolný Ohaj. Jakubec tam vozidlo polial benzínom z bandasky a podpálil. Požiarom vznikla lízingovej spoločnosti škoda vyše 37-tisíc eur. Za túto službu mu vraj takáčovci sľúbili odpustenie časti dlhu.

Jakubec od odhalenia spolupracoval s políciou, čo podľa prokurátora umožnilo uložiť mu podmienečný trest. Skúšobná doba je však päť rokov a počas nej sa odsúdený musí podriadiť probačnému dohľadu súdu.

Takáčovci pôsobili najmä v bratislavskom Ružinove, ale aj v Petržalke a v centre hlavného mesta od 90. rokov 20. storočia. Zameriavali sa na výpalníctvo, gastronomické služby či herne. Neskôr začali pôsobiť aj na území Trnavského a Nitrianskeho kraja. Popri skupinách sýkorovcov, piťovcov a svobodovcov boli takáčovci považovaní za najsilnejšiu skupinu operujúcu v hlavnom meste.

Po smrti zakladateľa skupiny Jána Takáča v júli 2003, po zavraždení Róberta Pála a zastrelení Jozefa Surovčíka v Senci, sa stal údajným bosom skupiny Ľubomír K., prezývaný Kudla. Ten je v súčasnosti vo väzbe, ale nie ako „takáčovec“, ale pre podozrenie, že si objednal vraždu podnikateľa z Prievidze. Kudla skončil za mrežami už v februári 2017, ale neskôr ho sudca prepustil na slobodu na kauciu stotisíc eur.