Iohannis odmieta Orbánovu spoluprácu v strednej Európe
18 | 12 | 2019 I Karolína Kristínová

Nemyslím si, že by sme mali v EÚ vytvoriť nové trhliny, vyhlásila rumunská hlava štátu.


Rumunský prezident Klaus Iohannis uviedol, že sa nechce zúčastňovať na projekte stredoeurópskej spolupráce, ktorý navrhol maďarský premiér Viktor Orbán v Temešvári. Informuje o tom maďarský portál mandiner.hu.


Iohannis na tlačovej konferencii v utorok uviedol: „Obhajujem Európsku úniu a nie budovanie novej entity, ktorú by sme vytvorili v menšom rozsahu a bližšie k sebe. Nemyslím si, že by sme mali v EÚ otvoriť nové trhliny, naopak, mali by sme sa všetci snažiť čo najlepšie z našej spoločnosti odstrániť existujúce zlomy."


Viktor Orbán v sobotu pri príležitosti 30. výročia vypuknutia revolúcie v roku 1989 v Temešvári uviedol, že vidí veľkú šancu, že Rumuni a Maďari môžu mať v budúcnosti spoločné ciele. 


Maďarský predseda vlády povedal: „Sme pripravení spolu s našimi susedmi, vrátane Rumunska, vybudovať novú strednú Európu. Stredná Európa nie je len dodávateľom pre západoeurópske ekonomiky, ale aj jedným z najúspešnejších a najkonkurencieschopnejších regiónov na svete. Tam, kde sú naše mestá spojené diaľnicami a vysokorýchlostnými železnicami, kde má každý prácu, kde sa naši pracovníci vracajú a kde sa musíme zamyslieť nad tým, čo robiť s pracovníkmi zo západnej Európy. Ak budeme spolupracovať, ak budeme pracovať spolu, bude to možné a bude to nová európska realita."


Za jeden deň Grécko obliehalo takmer 500 migrantov
Viac ako 470 nelegálnych prisťahovalcov z Turecka prišlo do Grécka za jediný deň. Informuje o tom maďarský portál 888.hu s odvolaním sa na grécku štátnu televíziu ERT. Čítať ďalej
18 | 12 | 2019 | Karolína Kristínová