Čaputová je rada, že ústavný súd pozastavil účinnosť 50-dňového zákazu zverejňovať prieskumy
18 | 12 | 2019 I SITA

Prezidentka Zuzana Čaputová je rada, že ústavný súd vyhovel jej žiadosti o pozastavenie účinnosti novely zákona, ktorá zakazovala zverejňovanie prieskumov 50 dní pred voľbami. Agentúru SITA o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec. Rozhodnutie ústavných sudcov privítala aj ombudsmanka Mária Patakyová. Pozastavenie účinnosti je predbežné, o možnej protiústavnosti zákona bude súd ešte rozhodovať.


„Som rada, že Ústavný súd SR vyhovel žiadosti o pozastavenie účinnosti 50-dňového predvolebného moratória. O protiústavnosti prijatého zákona som bola presvedčená a dnešné rozhodnutie Ústavného súdu SR vnímam ako pozitívny krok v prospech práva občanov na informácie a rovnako aj v prospech férovosti prebiehajúcej predvolebnej kampane,“ píše sa v stanovisku prezidentky.

Krok ústavného súdu, vďaka ktorému nebude moratórium na prieskumy trvať 50 dní, víta aj ombudsmanka, ktorá viackrát upozorňovala na rozpor právnej úpravy s viacerými základnými právami. „V pondelok som poskytla Ústavnému súdu SR svoje podporné stanovisko (amicus curiae) k podaniu prezidentky, ktorá sa v tejto veci obrátila na ústavný súd a v ktorom som sa stotožnila s jej argumentmi.

Poukázala som na naliehavú potrebu pozastaviť účinnosť, keďže v opačnom prípade by hrozili vážne nenapraviteľné následky spočívajúce v obmedzení základných informačných prav voličov a voličiek pred blížiacimi sa voľbami,“ pripomenula na sociálnej sieti Facebook.

Novela prešla najmä hlasmi poslancov koaličných strán Smer-SD a SNS, ako aj Kotlebovcov - Ľudovej strany Naše Slovensko. Poslanci prelomili aj veto prezidentky. Prijatie novely kritizovala odborná verejnosť, médiá a opozícia, ale aj koaličný Most-Híd.