Zmenárne v Prahe vlastnia Slováci z dedín, ktorí o tom vôbec nevedia
17 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič
Český portál seznamzpravy.cz priniesol prvý diel investigatívnej minisérie, ktorá odkrýva, ako funguje biznis so zmenárňami na tých najlepších miestach v centre metropoly.

Zmenárne v Prahe aj naďalej porušujú zákony. Nevydávajú klientom účtenky, klamú o skutočných kurzoch, využívajú dvojité kurzové lístky a odmietajú ľuďom právo na odstúpenie od realizovanej transakcie. O všetkých týchto praktikách sa už písal v iných reportážach. Tentokrát si však pozonosť zaslúžia majitelia tejto zmenárenskej siete. Stopy totiž vedú až na Slovensko.

Reportéri českého Seznamu, Janko Rubeš a Honza Mikulka, ako sa snažili dohľadať tých, ktorí majú svoje meno uvedené na lukratívnych podnikoch v samom srdci hlavného mesta.

Uprostred Slovenska v malej obci Halič, ktorá má 300 obyvateľov, býva aj majiteľ siete pražských zmenární Juraj Paľaga. Papierovo mu patrí spoločnosť Changer, s.r.o., ktorá prevádzkuje 6 zmenární v centre Prahy. Reportéri sa teda vydali na jeho domovskú adresu zistiť, či je to práve on, kto je skutočným majiteľom. Juraj Paľaga ochotne potvrdil, že  má v Prahe nejakej spoločnosti. Avšak na otázku, či v Prahe vlastní zmenárne, odpovedal veľmi jasne: "Nevlastním!"

Ppriznal však, že si je vedomý toho, že mohol byť zneužitý ako "biely kôň". Za sprostredkovateľa označil istého pána Riša, ktorý býva v neďalekej dedine. Podľa Paľagy to bol práve pán Rišo, ktorý zriadenie spoločnosti v Českej republike sprostredkoval. Podľa neho sa však celá operácia nedotiahla a dohoda skončila na mŕtvom bode. Paľaga, ktorému za účasť na akcii sľúbili zaplatiť, napokon nevidel ani euro. Vraj práve preto, že sa vec (založenie spoločnosti) nedokončila.

Výpisy z registrov a označenie priamo v konkrétnych prevádzkach zmenární tvrdí opak. Úplne zreteľne ukazujú práve na Paľagu ako na majiteľa i zodpovedného vedúceho.

Reportéri sa teda vydali hľadať pána Riša. Richard "Rišo" Stano býva vo vedľajšej dedine Točnica. Avšak pri priamej konfrontácii odmietol, že by čokoľvek vedel o zmenárňach, spoločnostiach alebo sprostredkovaniach obchodov. Potvrdil, že Paľagu pozná, ale nie samotného Juraja, len jeho otca. Pripustil však, že medzi peňazozmencami má kamaráta. Je to jeho sused cez ulicu. Pán Vlastimil Machyniak.

Ten bol konateľom a zodpovedným vedúcim niekoľkých zmenární v Prahe na rovnakej adrese, na ktorých je teraz ako zodpovedný vedúci uvedený Juraj Paľaga. Pri pokuse o kontaktovanie pána Machyniaka sa však pred reportérmi uzavrel so slovami "Choď odtiaľto preč!" a okamžite zabuchol dvere.

Ďalšou postavou z okolitých dedín, ktorá je na zmenárne naviazaná, je Juraj Garaj. Toho označil aj Juraj Paľaga za svojho kamaráta. Vraj s ním tiež niečo podpisoval.

Podľa dostupných zdrojov má tento muž na svoje meno vydaných až 22 exekučných príkazov. A jeho meno je zviazané s minimálne desiatkou adries, vrátane obecného úradu. Vypátrať ho či inak zastihnúť sa však reportérom nepodarilo. Paradoxne, práve tento muž vlastní na Kráľovskej ceste v Prahe zmenáreň, ktorá podľa zdrojov z ČNB v roku 2018 vykonala zmenárenské transakcie v celkovej výške 47 294 603 CZK (1,86 mil. EUR).

Úspešný podnikatelia zo Slovenska však ani len netušia, ako pod ich menami funguje biznis v srdci hlavného mesta susedného Česka. Reportéri Seznamu tak majú k dispozícii príbeh, ktorý sa chystajú zverejniť postupne. Ďalšie diely sú pripravené a čoskoro si ich bude možné prečítať.