Vallo ukazuje, ako bude vyzerať vláda progresívcov: Štedrá pre nich, drahá pre nás
17 | 12 | 2019 I Peter Bachan

Najprv si vybavil kráľovský plat. Potom dostal od vlády mimoriadnu finančnú injekciu. A teraz ide od ľudí pýtať viac peňazí. Hospodárenie primátora Bratislavy Matúša Valla sa začína vymykať jeho predvolebným rečiam.


Kandidát Progresívneho Slovenska a Spolu pred komunálnymi voľbami hovoril o tom, že hlavné mesto potrebuje oddané vedenie občanom. Sľuboval efektívnu mestskú pokladnicu aj to, že sa postará o všetkých. V praxi však jeho predstavy o lepšom živote znamenajú lepší plat pre seba, dodnes nejasné platené parkovanie pre obyvateľov Bratislavy a najnovšie aj vyššie dane.

Tím Vallo doslova okradol mesto Bratislava o 150 000 eur v prospech Trnku z Esetu
Róbert Puk -projektový pracovník o.z. Projekt fórum, ktorý predtým pracoval pre rôzne média, Slovenský rozhlas, Hospodárske noviny, Roľnícke noviny so zameraním na životné prostredie, si vo svojom najnovšom blogu kladie zásadnú... Čítať ďalej
22 | 03 | 2019 | Spracovala: Aneta Leitmanová


Hlavné mesto už pritom dnes hospodári s oveľa vyšším rozpočtom ako tomu bolo kedysi. Len pre porovnanie – v roku 2013 boli príjmy mesta 213 miliónov, dnes to je o viac ako 100-miliónov viac. Mesto navyše nedávno dostalo prísľub od vlády a to pomoc vo výške 25-miliónov eur na viaceré investičné projekty. Desať miliónov dostane ako mimoriadnu finančnú injekciu, v tej istej sume bude Bratislave odpustený dlh a ďalších päť miliónov eur dá vláda na projekty v mestských častiach.

Napriek týmto faktom sa Vallo rozhodol pristúpiť k zvýšeniu daní z nehnuteľností pre ľudí, ktorí vlastnia v Bratislave byty a domy. V niektorých prípadoch pôjde až o dvojnásobné navýšenie oproti súčasnému stavu. Zvyšovanie sa dotkne aj živnostníkov a malých podnikateľov. Tento krok primátor mesta zdôvodnil niektorými opatreniami, ktoré podľa neho negatívne zasiahli rozpočet mesta. Na mysli mal napríklad chodníkovú novelu, či zvýšenie miezd pre zamestnancov verejnej správy.

Odhlasovallo sa to! Primátor Bratislavy má plat, aký by mu závideli aj kolegovia v zahraničí!
Podľa rozlohy a počtu obyvateľov bratislavský primator Matúš Vallo zarobí trojnásobne viac ako pražský a sedemnásobne ako jeho londýnsky kolega. Nebudeme brať do úvahy priemernú mzdu na Slovensku, pretože ak by si to prečítal napríklad primátor... Čítať ďalej
22 | 11 | 2019 | Attila Molnár


Zaujímavosťou však je, že Vallo vraj v ekonomicky zlých časoch nezvyšuje len platy, ale aj počet pracovníkov magistrátu. Pod hlavičkou mesta dokonca zriadil Metropolitný inštitút s vlastnými zamestnancami. Jeho úlohou má byť strategické plánovanie a príprava podkladov pre magistrát. Inštitút funguje od apríla, jeho výsledky však nie sú známe. Isté však je, že mesto naň vyčlenilo zatiaľ 1,4 milióna eur.

Najväčším paradoxom u kandidáta strán, ktoré hovoria o zmene, je jeho výplata, akú nemajú ani poslanci Národnej rady, či ministri. Vallo bude dostávať na svoj účet v roku 2020 rekordných 6048 eur. To je o takmer tisícku viac ako dostával doteraz samotný Vallo, či jeho predchodca Ivo Nesrovnal.

Priemerný plat pracujúceho Slováka je podľa Štatistického úradu 1068 eur. Oproti minulému roku, teda 2018, vzrástla priemerná nominálna mzda len o 100 eur. Náklady na život pritom rastú každým mesiacom a mnohé rodiny žijú z minimálnej mzdy, resp. snažia sa prežiť.

Ak nám týmito krokmi Matúš Vallo ukazuje ako funguje politika Progresívneho Slovenska a Spolu v praxi, tak sa v prípade ich vládnutia majú Slováci na čo tešiť. Im ako politikom sa rozhodne zle žiť nebude. A my radšej začnime šetriť na vyššie dane.

Trubanovi v kampani radí kontroverzná firma: Židia pomohli vyhrať voľby Vallovi aj Čaputovej
11 | 10 | 2019 | Magda Danková