Slováci vypijú ročne 17 litrov čistého alkoholu
17 | 12 | 2019 I SITA

Slováci vypijú ročne 17 litrov čistého alkoholu. Informoval o tom riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) Ľubomír Okruhlica na tlačovej konferencii, kde prezentoval výsledky správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Na Slovensku najčastejšie ľudia pre pitie umierajú na rakovinu, alkohol tiež výrazne zvyšuje riziko dopravných nehôd. Ukázalo sa, že väčšina ľudí má skúsenosť s alkoholom už v 15 rokoch.


Alkohol si aspoň raz do roka dopraje 70 percent Slovákov, čo je podľa Okruhlicu vysoké číslo. Upozornil však aj na počet abstinentov, ktorých je podľa prieskumu na Slovensku 30 percent. Priemerný Slovák však vypije 17 litrov čistého alkoholu ročne, čo predstavuje 664 pív alebo 830 pohárikov destilátu.

Pitie mladistvých je na Slovensku zakázané, ale ukazuje sa, že tínedžeri majú napriek tomu s alkoholom skúsenosti. Alkohol vo veku 11 rokov vyskúšalo jedenásť percent dievčat a deväť percent chlapcov. V prípade 15-ročných sú to takmer dve tretiny (59 percent) pri oboch pohlaviach. Alkohol je podľa správy najčastejšou príčinou úmrtí mladých ľudí (15-29 rokov) v Európskej únii, spôsobil tretinu úmrtí. V prípade starších ľudí sú to chorobné následky pitia, ako je rakovina či cirhóza pečene.

Alkohol za volantom spôsobil 11 percent zo všetkých 12 500 dopravných nehôd na Slovensku. Podľa polície stúpa riziko nehody pri 0,5 promile o sto percent a v prípade 0,8 promile je to o 400 percent. Slovensko má podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) jeden z najvyšších počtov úmrtí spôsobených pitím alkoholu spoločne s Rumunskom, Slovinskom a pobaltskými štátmi.

Najčastejšou príčinou úmrtia spojenou s pitím alkoholu je rakovina (29 percent), o ktorej sa často v spojitosti s pitím nehovorí. Nebezpečná je najmä pre ženy, lebo spôsobuje rakovinu prsníka. Nasleduje cirhóza pečene (20 percent), kardiovaskulárne ochorenia (19 percent) a poslednými sú zranenia (18 percent).