Rusko a Čína navrhujú zmierniť sankcie proti KĽDR, Spojené štáty sú proti
17 | 12 | 2019 I Dominik Simon
Rusko s Čínou navrhli Bezpečnostnej rade OSN ukončiť niektoré sankcie voči Severnej Kórei v záujme zlepšenia životných podmienok obyvateľov. V noci na dnes o tom informovala agentúra Reuters, ktorá mala možnosť do návrhu nahliadnuť. Americké ministerstvo zahraničia je zatiaľ proti uvoľneniu sankčného režimu.

Moskva s Pekingom chcú okrem iného odvolať blokádu vývozu sôch, morských plodov a textilu z KĽDR a chcú tiež umožniť Severokórejcom pracovať v zahraničí a podporiť medzikórejské cestné a železničné projekty.

Rusko zmiernenie podmienok zdôvodňuje tým, že by to povzbudilo jadrové rozhovory medzi Washingtonom a Pchjongjangom.

Americké ministerstvo zahraničia si však myslí, že teraz nie je vhodná doba, aby Bezpečnostná rada OSN odvolala niektoré sankcie proti KĽDR. K takémuto kroku je podľa USA nutné, aby sa Severná Kórea vzdala jadrového a balistického programu.

Zatiaľ nie je jasné, kedy by Bezpečnostná rada OSN mohla o návrhu hlasovať, uviedol Reuters. Pre jeho schválenie je v 15-člennej rade potrebná väčšina hlasov a tiež súhlas všetkých stálych členov, ktorými sú popri USA, Rusku a Číne tiež Británia s Francúzskom.

KĽDR zatvorila dvere japonskému premiérovi a označila ho za idiota
Severná Kórea vo štvrtok označila japonského premiéra Šinzóa Abeho za "idiota a ničomníka", ktorý nikdy nevstúpi na územie Pchjongjangu. Vyjadrenie sa objavilo v tamojších médiách, pričom ho sprevádzali aj ďalšie inzultácie na adresu japonského... Čítať ďalej
07 | 11 | 2019 | TASR