Prideľovanie zdrojov podľa počtu žiakov má veľa chýb, tvrdí Nové školstvo
17 | 12 | 2019 I SITA

Eurofondové projekty ministerstva školstva Finančná gramotnosť a Škola bez nenávisti majú viacero problémov a mali by byť pozastavené. Tvrdia to predstavitelia koalície PS/Spolu, ktorí sa odvolávajú na kritický list Európskej komisie adresovaný Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR. Komisia v ňom poukazuje na nedostatky projektov. Podľa strany ministerstvo túto kritiku ignorovalo.


Volebný líder PS/Spolu Michal Truban uviedol, že jeden z dôvodov je predraženosť projektov. Projekt Finančná gramotnosť by mal stáť 15 miliónov eur a Škola bez nenávisti 12 miliónov eur. Podľa Trubana mohli byť peniaze použité v školstve lepšie. Expert PS/Spolu na školstvo Juraj Hipš na národný projekt o finančnej gramotnosti upozornil v lete. Podľa neho je duplicitný a má prehnaný rozpočet. „Európska komisia upozornila, že blížiaci sa koniec programového obdobia ani parlamentné voľby neospravedlňujú zanedbávanie kvality projektov,“ povedal Hipš.

Dodal, že ministerstvo malo pripomienky zapracovať a predložiť novú verziu. Podľa Hipša hrozí, že eurofondy sa nestihnú vyčerpať, prípadne, ak projekty prejdú, EÚ ich nepreplatí. Ďalší odborník koalície na vzdelávanie Vladimír Šucha dodáva, že projekty je potrebné stiahnuť, poriadne prepracovať s odborníkmi a znova ich predložiť tak, aby nevytvárali paralelnú štruktúru.