Polícia v Turecku pozatýkala desiatky osôb podozrivých z väzieb na Gülena
17 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič / SITA

Medzi zatknutými v Turecku je aj ďalší opozičný starosta.


V Turecku zatkli ďalšieho starostu z opozičnej strany pre jeho údajné väzby na exilového duchovného Fethullaha Gülena. Informovala o tom v utorok štátna tlačová agentúra Anadolu. Ako uviedla, starostu pobrežného mesta Urla Buraka Oguza zadržali policajti v pondelok v neskorých hodinách na základe obvinení z terorizmu. Počas separátnych simultánnych razií v hlavnom meste Ankara zatkli tiež 171 ďalších osôb s údajnými väzbami na Gülenovu sieť, uviedla agentúra. Podozriví sú z používania aplikácie, ktorú podľa vlády využívajú sprisahanci na vzájomnú šifrovanú komunikáciu.

Gülen žije od roku 1999 v americkom exile. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ho však prezentuje ako najväčšiu hrozbu pre Turecko a obviňuje ho okrem iného aj zo zosnovania údajného pokusu o prevrat z 15. júla 2016. Podľa Gülena pokus o puč, naopak, zinscenoval samotný Erdogan, aby sa mohol rázne vysporiadať s domácou opozíciou, čo následne aj spravil. Okolo 77-tisíc ľudí skončilo v rukách polície a asi 130-tisíc ďalších vrátane vysokopostavených osôb z oblasti armády či súdnictva prišlo o prácu.

MIMORIADNE: Ruský bombardér TU-22 núdzovo pristál na skalnatej pôde po poruche motora
Ruský bombardér Tupolev Tu-22 musel urobiť tvrdé pristátie po poruche motora, ku ktorej došlo počas rutinného letu nad oblasťou Astrachan, informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Čítať ďalej
17 | 12 | 2019 | Marek Molnár