Britský premiér Boris Johnson signalizuje, že neplánuje zmierniť svoj postoj k brexitu
17 | 12 | 2019 I Dominik Simon

Johnson, ktorý teraz už má potrebnú väčšinu v parlamente, neplánuje zmierniť svoj postoj ku brexitu a chce zabrániť predĺženiu prechodného obdobia ktoré má trvať do konca roka 2020 a je určené okrem iného na uzavretie obchodnej dohody s Európskou Úniou. Informuje o tom deník The Guardian.


Vláda má zahrnúť do návrhu zákona o vystúpení z únie klauzulu, ktorá vylúči predĺženie obchodných rokovaní za stanovený termín. Informoval Johnsonov úrad.To môže znamenať aj odchod Británie z EU bez dohody v roku 2021. Scenár ktorý znepokojuje mnohé brtiské firmy.

Britskí poslanci sa dnes zišli po prvý raz od minulotýždňových predčasných volieb do parlamentu. Dolná komora by mala o návrhu zákona hlasovať už tento piatok.

Spojené kráľovstvo opustí európsky blok 31. januára a nastane prechodné obdobie do konca roka 2020, počas ktorého sa bude vyjednávať obchodná dohoda.

Dohoda o brexite teraz umožňuje predĺženie prechodného obdobia do konca roka 2022. Čo Johnson odmieta. Analytici však varujú že uzavretie obchodnej zmlúvy za 11 mesiacov môže byť nerealistický cieľ.

"Vyzerá to ako veľké víťazstvo!" Trump zablahoželal Johnsonovi k výsledku volieb
Americký prezident Donald Trump ocenil „veľké víťazstvo“ britského premiéra Borisa Johnsona nad Jeremym Corbynom a ďalšími opozičnými lídrami. Čítať ďalej
13 | 12 | 2019 | Marek Molnár