Apple, Tesla, Microsoft a ďalší americkí technologickí giganti sú zažalovaní za smrť detí pracujúcich v kobaltových baniach v Kongu
17 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Na federálnom súde vo Washingtone DC bola podaná občianskoprávna žaloba proti spoločnosti Apple, materskej spoločnosti Google - Alphabet, Tesla, Microsoft a Dell. Obviňujú ich zo zneužívania detskej práce v Konžskej demokratickej republike.


Žaloba bola podaná v mene piatich zabitých detí a 11 osôb, ktoré boli zranené pri práci v baniach v Kongu. Keď k incidentom došlo, deti boli vo veku od 13 do 17 rokov, informuje o tom portál The Guardian.

Spoločnosti boli podľa sťažnosti súčasťou systému nútenej práce, ktorá údajne nakoniec viedla k smrti a vážnemu zraneniu detí. Obrázky v podaných súdnych dokumentoch zobrazovali deti so znetvorenými alebo chýbajúcimi končatinami.

Je to prvýkrát, čo niektorá z technologických spoločností čelí takejto právnej výzve.

Detskí baníci pracujú za 2 až 3 doláre denne "v podmienkach ako za doby kamennej pri obrovskom riziku,"  uviedla žaloba. Ďalej sa tiež tvrdí, že americkí giganti vedia „už po značnú dobu“, že detskí pracovníci sa využívajú v „nebezpečných“ baniach, z ktorých pochádza kobalt, ktorý končí v ich výrobkoch.

"Tieto najbohatšie spoločnosti na svete umožnili deťom, aby boli zmrzačené a zabité, aby si kúpili lacný kobalt," prehlásil Terrence Collingsworth, právnik zastupujúci rodiny, pre agentúru Thomson Reuters Foundation.

Viac ako polovica svetového kobaltu sa ťaží v Kongu. Minerál je podstatnou súčasťou lítiových batérií, ktoré sa používajú takmer vo všetkých elektronických výrobkoch.

Štúdia Európskej komisie ukazuje, že globálny dopyt po kobalte sa v nasledujúcom desaťročí zvýši o 7 až 13 percent ročne.

Ruská samohybná delostrelecká jednotka s plným diaľkovým ovládaním bola prvýkrát predstavená v akcii (VIDEO+FOTO)
Nová moskovská delostrelecká jednotka môže strieľať na všetky typy nepriateľov, zatiaľ čo vo vnútri nemá absolútne žiadnu posádku. Zbraň je v súčasnosti testovaná na boj v chladnom počasí. Čítať ďalej
17 | 12 | 2019 | Marek Molnár