Ľudia s psychickými problémami budú môcť rýchlejšie vyhľadať odbornú pomoc
16 | 12 | 2019 I SITA

 Ľudia s psychickými problémami budú môcť rýchlejšie vyhľadať odbornú pomoc. Umožní im to elektronická Mapa pomoci, ktorú dnes na svojom webe zverejnilo občianske združenie IPčko. Mapa obsahuje viac ako 800 odborníkov z oblasti psychológie a psychiatrie po celom Slovensku. Agentúru SITA o tom informoval programový riaditeľ združenia Marek Madro.


„Často sme pri poskytovaní online poradenstva šokovaní príbehmi, s ktorými mladí ľudia na Slovensku zápasia a chceme im stále viac sprístupňovať možnosti poradenstva a pomoci. Práve táto naša mapa je takýmto nástrojom, kde na dva kliky zistíte, kde vo vašom okolí nájdete odborníka, ktorý vám dokáže pomôcť, keď bolí duša," povedal Madro. Mapa je podľa neho určená predovšetkým mladým ľuďom, keďže podľa mnohých odborníkov vykazujú najviac psychických ťažkostí.

Mapu predstavuje IPčko v predvianočnom období, aby dali najavo, že pomoc je dostupná v každej časti Slovenska. „Pre nás na online linke dôvery patrí obdobie Vianoc a konca roka k tým náročnejším,” prízvukoval Madro. Koordinátorka projektu a psychologička Lenka Nemcová dodala, že Mapu pomoci plánujú postupne dopĺňať o ďalšie kontakty na psychológov, psychoterapeutov, psychiatrov, krízové a poradenské centrá, linky dôvery a podobne.

Len tento rok sa na IPčko so žiadosťou o pomoc obrátilo viac ako 15-tisíc ľudí. Najčastejšie hľadali radu u 40 vyškolených odborníkov z oblasti psychológie, sociálnej práce a špeciálnej pedagogiky mladí ľudia kvôli pocitom samoty, partnerským vzťahom, v otázkach sexuality, identity, domáceho a sexuálneho násilia, sebapoškodzovania, anorexie, ako aj kvôli samovražedným myšlienkám.

Ako dodáva Madro, v mnohých rozhovoroch sa mladí ľudia informujú aj o možnostiach nadviazania spolupráce s odborníkmi z oblasti psychológie, psychiatrie a psychoterapie v konkrétnych regiónoch.

Občianske združenie IPčko vzniklo v roku 2012 a odtvedy ich odborne vyškolení psychológovia pomáhali pri viac ako 120 000 poradenských chatoch a emailoch.

IPčko realizuje tri známe projekty - internetovú linku dôvery pre mladých ľudí s názvom IPčko.sk, špecializovanú linku dôvery pre mladých ľudí so zdravotným znevýhodnením s názvom Dobrá linka a projekt Online terénnej práce, kde aktívne psychológovia denne vyhľadávajú ohrozených ľudí na sociálnych sieťach, diskusných fórach a weboch a prinášajú pomáhajúci obsah a odborné informácie v podobe článkov, vlogov, live streamov a podcastov.