Turistov môžu ohroziť zľadovatené chodníky a silný vietor v Tatrách
15 | 12 | 2019 I SITA

Silný vietor vo Vysokých a Nízkych Tatrách a zľadovatené chodníky v ďalších pohoriach predstavujú najväčšie riziká na túrach v dnešnú nedeľu. Informovala o tom na svojom webe Horská záchranná služba (HZS). Záchranári pripomínajú, že sa začína stmievať už po 16:00. Odporúčajé teplé oblečenie, prípadne paličky.


Vysoké Tatry

Na hrebeňoch fúka vietor v nárazoch do 40 metrov za sekundu. Turistické chodníky sú miestami zľadovatené. Vo vyšších polohách (nad 2000 metrov nad morom) je od 20 do 85 centimetrov snehu. Platí sezónna uzávera cez vysokohorské sedlá.

Nízke Tatry

Na hrebeňoch fúka vietor v nárazoch do 40 metrov za sekundu. Turistické chodníky sú vo vyšších polohách zľadovatené. V najvyšších polohách je do 60 centimetrov nového snehu. Pre množstvo popadaných stromov sú ťažko priechodné žltá značka Demänovská jaskyňa slobody - Siná, žltá trasa Demänová Autocamping smerom do sedla Machnatô, modrý značený chodník cez Krakovu hoľu smerom do sedla Javorie, a smerom do sedla Kúpeľ, aj červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku. HZS ďalej upozorňuje, že niektoré turistické trasy boli pre schodnosť pozmenené, preto sa nemusia zhodovať ich GPS súradnice s mapovými podkladmi.

Západné Tatry

Na hrebeňoch fúka vietor v nárazoch do 40 metrov za sekundu. Turistické chodníky sú vo vyšších polohách zľadovatené. V najvyšších polohách je 15 až 30 cm snehu. Turistický chodník - zelená značka na Lomnô a Prosečné je podľa HZS zle značený.

Malá Fatra

Na hrebeňoch fúka vietor v nárazoch do 25 metrov za sekundu. V pohorí je 5 až 15 centimetrov snehu, turistické chodníky sú miestami zľadovatelé. Zelený chodník Javorina - sedlo Brestov je ťažko prechodný z dôvodu popadaných stromov. Modrá značka Starý dvor (Paseky) - Chata na Grúni je zatvorená pre ťažbu dreva. Záchranári upozorňujú návštevníkov Vrátnej doliny, že obec Terchová vyhlásila mimoriadnu situáciu z dôvodu ohrozenia cesty v Tiesňavách padajúcim kamením. V najbližších dňoch budú zhruba od 9:00 do 15:00 vykonávané práce s cieľom znížiť riziko samovoľných zosuvov skál na cestu. Správa ciest zrejme bude musieť viesť dopravu do Vrátnej doliny len v jednom pruhu a regulovať premávku podľa potreby.

Veľká Fatra

Na hrebeňoch fúka vietor v nárazoch do 25 metrov za sekundu. V pohorí je do 50 centimetrov snehu, turistické chodníky sú miestami zľadovatené.

Lučanská Malá Fatra

Na hrebeňoch fúka vietor v nárazoch do 25 metrov za sekundu. V pohorí je do 15 centimetrov snehu, turistické chodníky sú miestami zľadovatené.

Slovenský raj

Prechod roklinami je technicky náročný a miestami nebezpečný, je potrebné rátať so zaľadnenými úsekmi. Dolina Bieleho potoka je uzavretá, ferrata HZS v rokline Kyseľ je uzavretá sezónne.

Stredné Beskydy

Na hrebeňoch fúka vietor v nárazoch do 25 metrov za sekundu. Sneh začína od výšky 700 metrov nad morom. Na zamrznutých chodníkoch sa môže šmýkať.

Kysuce - Oščadnica

Všetky značené chodníky v Javorníkoch, Kysuckej vrchovine, Moravsko-sliezskych Beskydoch a Kysuckých Beskydoch sú otvorené a schodné bez obmedzení. Súvislá snehová pokrývka (približne 5 centimetrov) sa začína od 900 metrov nad morom.

Kremnica - Skalka

Horskí záchranári varujú pred silným vetrom. V Kremnických vrchoch sa nachádza súvislá snehová pokrývka do 10 centimetrov. Horská záchranná služba v zimnom období neodporúča vstup na Ferratu Komín a lanový most. Niektoré časti technických zabezpečovacích zariadení ferraty (oceľových lán a stúpačiek) a turistických chodníkov sú pod vrstvou nového snehu naľadnené a šmykľavé. Hrozí tu veľké nebezpečenstvo pošmyknutia a pádu.