Hlavnou snahou skupiny Arriva je zjednodušenie a zrýchlenie dopravy pre cestujúcich
15 | 12 | 2019 I SITA

Skupina spoločností Arriva sa v súvislosti so zmenami cestovných poriadkov prímestských autobusov od 15. decembra snaží najmä o zjednodušenie a zrýchlenie dopravy pre cestujúcich. Zohľadnila pritom zmeny cestovných poriadkov súvisiacich vlakov i požiadavky cestujúcich a objednávateľov z miest a samosprávnych krajov. Ako dopravca informoval v tlačovej správe, žiada cestujúcich jeho autobusmi v Nitrianskom, Trnavskom, Žilinskom a Košickom kraji, aby si odchody svojich spojov overili na webových stránkach spoločností Arriva Nitra, a. s., Arriva Nové Zámky, a. s., Arriva Trnava, a. s., Arriva Liorbus, a. s. (Ružomberok) a Arriva Michalovce, a. s.


"Pri úpravách časov odchodov našich autobusov každý rok zohľadňujeme zmeny v cestovných poriadkoch Železníc Slovenskej republiky, aby sme dosiahli čo najlepšiu nadväznosť našich spojov. Jazdé časy autobusov zároveň optimalizujeme aj vďaka informáciám z moderných GPS systémov, ktorými je väčšina autobusov Arriva vybavená," povedal generálny riaditeľ skupiny spoločností Arriva na Slovensku László Ivan. Slovensko má podľa neho aj na rozsiahlejšiu modernizáciu cestovných poriadkov, ktorá by lepšie odrážala zmenený životný rytmus ľudí i technologický pokrok vozového parku.

"Mnoho ľudí už dnes nechodí do práce na šiestu ráno a nevracia sa domov o tretej popoludní. Niektorí chodia až na ôsmu a nevracajú sa domov pred piatou. Navyše, čipové karty namiesto platenia za cestovné lístky v hotovosti u vodiča dokážu skrátiť časy, s ktorými sa počíta pri nastupovaní na zastávkach," uviedol Ivan. Ako dodal, aj to môže byť rozhodujúcim dôvodom, prečo cestovať pohodlne verejnou dopravou namiesto osobným autom.

Viaceré zmeny v prímestských autobusoch Arriva Nitra súvisia s prispôsobením odchodov a lepšou vzájomnou nadväznosťou autobusových spojov, ako aj ich napojením na vlakovú dopravu. Cieľom je zabezpečiť plynulejšiu dopravu. Vo vybraných spojoch z Nitry je novinkou obsluha obce Malý Lapáš, pribudnú aj spoje z Trnavy do obce Vlčkovce. V mestskej hromadnej doprave (MHD) v Nitre nie je aktuálne žiadna zmena, v Topoľčanoch, Zlatých Moravciach a vo Vrábľoch drobné zmeny zlepšia nadväznosť spojov a zrýchlia cestovanie.

Pri prestupoch medzi autobusmi a vlakmi budú ľudia kratšie čakať na zastávkach a skráti sa aj celkový čas cesty. Mnoho prímestských spojov Arriva Nové Zámky má upravené medzičasy. Na vybraných spojoch Nové Zámky - Šurany - Vráble pribudla zastávka Bernolákova v Šuranoch a v iných zachádzka do Nitrianskeho Hrádku. V spojoch na trase Levice - Veľký Ďur - Lok - Tehla - Beša/Lula pribudli v Leviciach zastávky Ku Bratke, Billa a Levitex. V odchodoch spojov MHD v Nových Zámoch sú len malé úpravy na urýchlenie a zjednodušenie prepravy cestujúcich.

Zmeny spojov prímestských autobusov Arriva Trnava okrem úpravy časov odchodov umožnia lepšiu nadväznosť aj na vybrané linky v rámci bratislavskej integrovanej dopravy. Cestujúci na regionálnych linkách v Trnave, Piešťanoch, Senici, Hlohovci a Holíči môžu podľa dopravcu cestovať pohodlnejšie a bez zbytočných prestojov na zastávkach.

Pre požiadavku cestujúcich na lepšiu nadväznosť MHD v Trnave k vlakom na úseku Trnava - Bratislava sú viaceré úpravy časov príchodov autobusov mestskej dopravy na železničnú stanicu Trnava. Drobné zmeny v MHD v Piešťanoch, Senici a Hlohovci súvisia so zrýchlením spojov a ich vzájomnou nadväznosťou, ako aj prípojmi k vlakom.

Na linkách prímestských autobusov Arriva Liorbus na Liptove a Orave sú len malé zmeny pre lepši vzájomnú nadväznosť spojov. Drobné úpravy sú aj v MHD v Liptovskom Mikuláši, Ružomberku a Dolnom Kubíne pre skrátenie cestovania. Najväčšie zmeny v mestskej doprave nastali v Liptovskom Mikuláši, kde po teste prevádzky nového systému upravili časy odchodov autobusov, aby vyhovovali čo najväčšiemu množstvu reálnych podnetov od cestujúcich. Hlavným zámerom úpravy časov odchodov prímestských spojov Arriva Michalovce je tiež skrátiť cestovanie a zlepšiť vzájomnú nadväznosť.

Vlak Arriva na trati Nitra - Nové Mesto nad Váhom - Trenčín - Praha bude jazdiť raz denne v oboch smeroch, a to pre nižšiu vyťaženosť v zimnom a jarnom období. Čas odchodu z Nitry ostáva 6:36 a z Prahy o 14:14, okrem nedele, kedy bude vlak odchádzať z českej metropoly o 12:45.