VIDEO: Najsilnejší ľadoborec na svete začína skúšky na mori v Pobaltí
14 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Vlajková loď novej rady jadrových ľadoborcov, ktorá bola postavená na zabezpečenie úspechu Ruska v Arktíde, začala plavbu neďaleko Petrohradu. Plavidlo "Arktika" má byť najväčším a najsilnejším ľadoborcom na svete.


Námorné skúšky overia, či loď naozaj spĺňa konštrukčné charakteristiky a zároveň otestujú spoľahlivosť vybavenia a všetkých systémov.

Masívny ľadoborec bol postavený pre ruskú atómovú agentúru Rosatom v Baltskej lodenici v Petrohrade. Pri prvých skúškach bude Arktika používať dieselové motory. Loď sa plánuje uviesť do prevádzky niekedy v budúcom roku.



Je to prvé plavidlo ruských ľadoborcov, ktoré sú súčasťou projektu "Project 22220". V tomto projekte sú ďalšie dve lode Sibir a Ural, ktoré sa v súčasnosti dokončujú v Petrohrade.

Arktika a ďalšie najnovšie ruské ľadoborce sú schopné preraziť až tri metre hrubý ľad. Ľadoborce sa použijú na uľahčenie prepravy fosílnych palív z arktických nálezísk k zákazníkom v ázijsko-tichomorskom regióne.

Rusko je jedinou krajinou na svete, ktorá prevádzkuje flotilu jadrových ľadoborcov. Takéto lode sú väčšie a výkonnejšie ako normálne ľadoborce s dieselovým a elektrickým pohonom. Jadrové motory im umožňujú plaviť sa oveľa dlhšie bez potreby tankovania.

Rusko začne masovú výrobu Putinovej limuzíny značky Aurus v roku 2021 (FOTO)
Začiatkom roku 2021 sa má začať dlho očakávaná sériová výroba automobilov Aurus, rovnaká ruská značka, ktorá vyrobila limuzínu pre ruského prezidenta Vladimira Putina. Čítať ďalej
14 | 12 | 2019 | Marek Molnár