Vedci našli v jaskyni 44 tisíc rokov starú maľbu, môže byť najstarším príbehom sveta
14 | 12 | 2019 I Dominik Simon

Na indonézskom ostrove Sulawesi (Celebes) objavili jaskynnú maľbu, na ktorej neznámy umelec pred 44 tisíc rokmi zrejme zobrazil loveckú scénu. Podľa niektorých vedcov by mohlo ísť o najstaršie umelecké dielo, ktoré rozpráva nejaký príbeh. Správu priniesol server BBC News.


Napoly ľudské a napoly zvieracie postavy poznáme z folklóru či z ústne tradovaného rozprávania takmer každého súčasného národa. Tieto postavy sú vnímané ako bohovia, duchovia či postavy dávnych predkov v mnohých svetových náboženstvách sveta.

Maľba, ktorá má na dĺžku takmer päť metrov, zachytáva šesť cicavcov - diviaky a divokého tura, pravdepodobne miestny druh zvaný Anoa nížinný. Korisť prenasleduje skupina podstatne menších ľudských postáv so zvieracími črtami, ako je chvost či zobák. Postavy držia v rukách kopije a možno tiež akési lasá. Zvieratá i ľudské postavy sú vytvorené rovnakou technikou a majú tmavo červenú farbu.

Štúdiu o loveckom výjave zo Sulawesi zverejnil v časopise Nature tím expertov z Griffithovej univerzity sídliacej v austrálskom meste Brisbane. Archeológ Adam Brumm maľbu prvýkrát uzrel pred dvoma rokmi vo vápencovej jaskyni Leang Bulu'Sipong 4 na juhu ostrova Sulawesi (Celebes), ktorý sa nachádza východne od Bornea.

Najnovšia štúdia dokázala, že „nemožne obrovská čierna diera“ v skutočnosti neexistuje (VIDEO)
Zdá sa, že nedávna teória o „nemožne“ veľkej čiernej diere zhruba 70-krát väčšej ako Slnko, o ktorej sa hovorilo, že sídli v našej vlastnej Mliečnej dráhe, bola zvrátená, pretože tri rozdielne dokumenty potvrdili, že je to skutočne... Čítať ďalej
14 | 12 | 2019 | Marek Molnár


Vek maľby jedného z diviakov bol následne stanovený na najmenej 43 900 rokov, u dvoch turov to bolo najmenej 40 900 rokov. Za vôbec najstaršie umelecké dielo vytvorené ľudskou rukou je považovaný 73 tisíc rokov starý zhluk červených čiar na kúsku kameňa objaveného v juhoafrickej jaskyni.

Najstaršie umelecké diela, ktoré očividne rozprávajú nejaký príbeh, boli nájdené v Európe a sú staré 14 tisíc až 21 tisíc rokov, uvádza sa v článku v časopise Nature." Zobrazenie skupiny lovcov pri strete s minimálne dvoma druhmi zvierat naznačuje, že by mohlo ísť o spoločný lov, pri ktorom sú zvieratá vyhnané z úkrytu v ústrety čakajúcim lovcom," uviedli vedci z Griffithovej univerzity.

Iní odborníci ale podľa BBC spochybnili, že by výjav zobrazoval jediný príbeh. Podľa nich by mohlo ísť skôr o rad scén vytvorených v dlhšom časovom období. "Či je to skutočne jediný výjav, je otázkou," povedal časopisu Nature archeológ a špecialista na skalné maľby a kresby Paul Pettitt. Na ostrove Sulawesi je najmenej 242 jaskýň a podobných miest, ktoré skrývajú prehistorické maľby, a každým rokom sú objavované nové lokality. Spoluautor štúdie v časopise Nature Adam Brumm uviedol, že maľba zo Sulawesi patrí tiež k najranejším príkladom ľudskej spirituality. "Napoly ľudské a napoly zvieracie postavy poznáme z folklóru či z ústne tradovaného rozprávania takmer každého súčasného národa. Tieto postavy sú vnímané ako bohovia, duchovia či postavy dávnych predkov v mnohých svetových náboženstvách sveta," povedal Brumm.

HISTORICKÝ OBJAV: Archeológovia objavili v Egypte podzemný labyrint s 3000 miestnosťami
V roku 2008 počas Mataha expedície (Mataha = arabsky labyrint) objavil pátrací tím stratený podzemný labyrint. Ten sa nachádza v oblasti Hawar v Egypte. Kolosálny chrám, ktorý bol už v dávnej minulosti popísaný klasickými autormi ako je Hérodotos... Čítať ďalej
08 | 12 | 2019 | Žaneta Hurbanová