Voľby v Británii vyhrali väčšinovo konzervatívci na čele s Borisom Johnsonom
13 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič / SITA

Konzervatívci vo voľbách získali aj labouristické kreslá. Podľa projekcií by Konzervatívna strana mala získať 362 kresiel.


Britská konzervatívna strana zvíťazila vo štvrtkových parlamentných voľbách s pohodlnou väčšinou hlasov. Po zrátaní vyše 500 okrskov budú mať konzervatívci, ktorí získali kreslá aj v baštách labouristov, podľa projekcií spravodajskej stanice BBC 362 mandátov, čo je jasná nadpolovičná väčšina z celkového počtu 650 kresiel. Labouristická strana získa 199 kresiel, Liberálni demokrati 13, Škótska národná strana (SNP) 52, Welšská strana (Plaid Cymru) štyri a Zelená strana Anglicka a Walesu (GPEW) jedno. Strana brexitu kontroverzného politika Nigela Faragea by nemala podľa projekcií získať ani jedno kreslo.

Premiér Boris Johnson obhájil svoj mandát v okrsku Uxbridge v západnom Londýne. Ako po znovuzvolení vyhlásil, konzervatívna vláda "dostala silný nový mandát na dokončenie brexitu".

Svoj mandát obhájil aj predseda opozičných labouristov Jeremy Corbyn, podľa ktorého bola volebná noc pre jeho stranu sklamaním. Labouristická strana podľa projekcií získa o 65 kresiel menej ako vo voľbách v roku 2017. Corbyn oznámil, že do ďalších volieb už stranu nepovedie, no neskončí hneď. Plánuje zostať ešte počas obdobia, keď strana bude "reflektovať" výsledky volieb.

Utečenci sa môžu do Severnej Sýrie dobrovoľne vrátiť iba pod dohľadom OSN
Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa poradila s Erdoganom, Macronom a Borisom Johnsonom. Čítať ďalej
12 | 12 | 2019 | Karolína Kristínová


Naopak o svoje kreslo prišla líderka Liberálnych demokratov Jo Swinson, ktorú v jej okrsku porazila kandidátka SNP.

SNP,  ktorá vo veľkom zvíťazila v Škótsku, mala podľa svojej líderky, škótskej premiérky Nicoly Sturgeon, "výnimočnú noc". Škótsko podľa nej vyslalo "veľmi jasnú správu", že nechce, aby Boris Johnson a jeho vláda mali mandát na vyvedenie Škótska z Európskej únie.

Projekcie naznačujú, že premiérovi Johnsonovi nebude stáť nič v ceste k tomu, aby Britániu vyviedol z Európskej únie (EÚ) do 31. januára, čo bol jeho hlavný predvolebný sľub. Downing Street prostredníctvom stanoviska uviedla, že ak sú exit polly správne a Johnson sa vráti na Downing Street, v pondelok budú nasledovať malé zmeny v kabinete. V piatok 20. decembra sa v dolnej komore parlamentu uskutoční druhé čítanie návrhu zákona o dohode o odchode Veľkej Británie z EÚ, ktorý dláždi cestu brexitu v januárovom termíne.

"Kľud Greta, kľud!", prehlásil Trump na Twitteri potom, ako sa stala Thunbergová osobnosťou roka
Americký prezident Donald Trump prehlásil, že známa šestnásťročná aktivistka v oblasti klímy Greta Thunbergová má problémy s hnevom a odporučil jej, aby sa najprv ukľudnila. Prehlásenie prišlo po tom, čo časopis TIME ju označil osobnosťou... Čítať ďalej
12 | 12 | 2019 | Marek Molnár