USA posiela do Moskvy nového veľvyslanca, Johna Sullivana
13 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič / SITA

Senát USA schválil vymenovanie Johna Sullivana do funkcie veľvyslanca v Moskve. Jeho kandidatúru podporilo 70 zákonodarcov


Americký Senát vo štvrtok schválil kandidatúru prvého námestníka ministra zahraničných vecí Johna Sullivana do funkcie veľvyslanca v Moskve. Prenos zo zasadnutia bol vysielaný televíznou stanicou C-Span. Informovala o tom agentúra TASS.


Jeho kandidatúru podporilo 70 zákonodarcov, 22 hlasovalo proti. Na schválenie stačila jednoduchá väčšina.


Schválenie kandidatúry Senátom je v podstate posledným krokom v procese vymenovania za veľvyslanca. Zákonodarcovia teraz oznámia prezidentovi svoje rozhodnutie a americký líder ho po zložení slávnostnej prísahy vymenuje do funkcie veľvyslanca.


17. októbra prezident USA Donald Trump poslal zákonodarcom návrh, aby zvážili Sullivanovu kandidatúru na funkciu veľvyslanca v Moskve. 3. októbra 2019 sa právomoci Jona Huntsmana na tomto poste skončili. Za šéfa americkej diplomatickej misie v Rusku bol vymenovaný v októbri 2017. Začiatkom augusta sa Huntsman obrátil na Trumpa so žiadosťou o odstúpenie z funkcie veľvyslanca.


MIMORIADNA SPRÁVA: Americký veľvyslanec v Rusku nečakane rezignoval
06 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič

V súvislosti s demisiou Rexa Tillersona bol Sulliven od 1. apríla do 26. apríla 2018 poverený riadením MZV. V júli 2019 Sullivan viedol americkú delegáciu na rokovaniach s Ruskom o strategickej bezpečnosti v Ženeve. Do funkcie prvého námestníka ministra zahraničných vecí ho nominoval Trump 11. apríla 2017. Na vypočúvaniach v Senáte sa Sullivan na otázku o znovuzjednotení Krymu s Ruskom vyjadroval tvrdo a obvinil Moskvu zo zasahovania do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Ďalej uviedol, že USA by mali „na hrozbu (zo strany Ruskej federácie) reagovať rázne a všetkými prostriedkami, ktoré majú k dispozícii“.


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok po rozhovoroch s ministrom zahraničných vecí USA Michaelom Pompeom vo Washingtone uviedol, že je rád, že bude spolupracovať s Johnom Sullivanom. Ocharakterizoval ho ako „vysoko profesionálneho a skúseného diplomata“. Lavrov zdôraznil, že sa spolieha na podobný postoj aj vo vzťahu k ruskému veľvyslancovi v USA Anatolijovi Antonovovi.


Ruská diplomacia reagovala na správy o demisii amerického veľvyslanca v Moskve
Domáca politická situácia v Spojených štátoch neumožnila realizovať potenciál americko-ruských bilaterálnych vzťahov. Takto v utorok reagovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí na medializované informácie, podľa ktorých americký veľvyslanec v... Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | TASR