Taliansky súd nariadil Facebooku obnoviť stránku neofašistickej strany v mene politickej spravodlivosti
13 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Taliansky súd rozhodol, že Facebook musí obnoviť stránku neofašistickej strany Casa Pound, zdôrazňujúc vplyv spoločenských médií na taliansku politiku. 


Občiansky súd v Ríme rozhodol, že rozhodnutie spoločnosti so sídlom v Kalifornii porušuje základnú zásadu rovnosti politických strán zakotvenú v národnej ústave.

Bez prístupu k Facebooku je strana automaticky „vylúčená (alebo veľmi obmedzená) z talianskej politickej diskusie,“ uviedol súd a dodal, že „takmer všetky“ talianske politické sily aktívne využívajú túto sociálnu sieť na šírenie správ alebo propagáciu ich politických nápadov.

V rozhodnutí sa ďalej uvádza, že „vzťah medzi Facebookom a jeho používateľmi“ nemožno považovať za vzťah medzi dvoma súkromnými subjektmi práve z dôvodu „osobitného postavenia sociálnej siete“.

Rozsudok sa nezmieňuje o účte na Instagrame, pričom túto sociálnu sieť taktiež vlastní Facebook.

Taliansky súd tiež požaduje, aby spoločnosť zaplatila „pokutu 800 EUR za každý deň porušenia súdneho príkazu“ a nariadila Facebook zaplatiť 15 000 EUR v právnych poplatkoch.

Facebook v septembri zablokoval stránku strany Casa Pound, ktorá mala 240 000 sledovateľov, pretože porušovala pravidlá „nenávistných prejavov“. Odvtedy Facebook vyhlásil, že nemá v úmysle obnoviť účet.

Greta Thunbergová vtipne odpovedala na Trumpovu radu
Dospievajúca aktivistka v oblasti klímy Greta Thunbergová sarkasticky zmenila svoj popis profilu na Twitteri po tom, čo jej americký prezident Donald Trump poradil, aby sa „ukľudnila“ a pracovala na svojom „probléme s hnevom“. Čítať ďalej
13 | 12 | 2019 | Marek Molnár