Pátrači lokalizovali vrak strateného armádneho lietadla s 38 cestujúcimi, našli aj ľudské ostatky
13 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič / SITA

Čilskí pátrači vo štvrtok lokalizovali stratené vojenské lietadlo, ktoré sa v pondelok stratilo na ceste na Antarktídu. Potvrdili to čilskí poprední predstavitelia. Minister obrany Alberto Espina na tlačovej konferencii oznámil, že našli ostatky niektorých z 38 ľudí, ktorí boli v čase zmiznutia na palube.



Nečakajú preživších

Ľudské ostatky, ktoré pravdepodobne patria pasažierom, našli medzi niekoľkými kusmi lietadla,“ dodal generál z čislkých vzdušných síl Arturo Merino. Predstavitelia predpokladajú, že všetkých 38 ľudí zomrelo. Podľa nich je takmer nemožné očakávať, že nájdu nejakých preživších.


Už skôr veliteľ vzdušných síl Eduardo Mosqueira povedal novinárom, že pátracie tímy lokalizovali trosky, ktoré by mohli pochádzať z palivovej nádrže. Materiál našli 30 kilometrov od miesta poslednej známej pozície lietadla. Mosqueira tiež uviedol, že našli osobné veci, ktoré zrejme tiež pochádzajú z lietadla.


V Kanade testovali prvé elektrické lietadlo určené na komerčné lety
V Kanade absolvovalo svoj prvý let plne elektronické lietadlo, ktoré je určené na komerčné lety. Upravený hydroplán DHC-2 de Havilland Beaver spoločnosti Harbour Air v utorok lietal nad mestom Richmond pri Vancouveri. Nad Richmondom sa vznášal tri... Čítať ďalej
11 | 12 | 2019 | SITA

Na palube bolo 38 ľudí

Lietadlo z roku 1978 vzlietlo v pondelok popoludní z Punta Arenas na juhu Čile a smerovalo na základňu na Antarktíde. Kontakt s ním stratili o 70 minút neskôr. Obaja jeho piloti mali bohaté skúsenosti, no nevyslali núdzový signál. Na palube stroja C-130 Hercules sa nachádzalo 17 členov posádky a 21 pasažierov vrátane troch civilistov.


Podľa armády bolo lietadlo v dobrom stave a túto cestu podstupovalo každý mesiac. Do pátrania po stratenom lietadle sa medzičasom zapojili aj Uruguaj, Argentína, Brazília, Veľká Británia a Spojené štáty americké. V stredu prieskumné lietadlo našlo vodách medzi Južnou Amerikou a Antarktídou trosky, ktoré zrejme pochádzajú zo spomínaného stroja.


Plavby na zaoceánskych lodiach sú "Eldorádom" pre vrahov. Ľudia na nich záhadne miznú
11 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič