Novým hlavným kontrolórom Bratislavského kraja bude Milan Slezák
13 | 12 | 2019 I SITA

Novým hlavným kontrolórom Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa stane Milan Slezák. Ten pôsobil naposledy ako referent na oddelení vnútorného auditu BSK a ako miestny kontrolór mestskej časti Bratislava - Devínska Nová Ves. Rozhodli o tom dnes krajskí poslanci na zasadnutí zastupiteľstva BSK.


Milan Slezák tak vystrieda súčasného hlavného kontrolóra kraja Štefana Marušáka, ktorému funkčné obdobie končí v polovici januára 2020, a ktorý pôsobil na poste hlavného kontrolóra Bratislavského kraja 12 rokov.

Okrem Slezáka sa na dnešnom krajskom zastupiteľstve predstavili aj súčasný kontrolór Marušák a Milan Galanda (podľa údajov z jeho zverejneného životopisu bol naposledy generálnym sekretárom Únie miest Slovenska, pozn. SITA).

Zvyšní dvaja uchádzači, Iveta Ribanská (naposledy pôsobila na pozícii Corporate Solutions Senior Business Services Manager v spoločnosti Swiss Re, pozn. SITA) a Ján Komara (naposledy zastával funkciu vedúceho kancelárie starostu, pozn. SITA) pred zasadnutím oznámili, že sa voľby hlavného kontrolóra BSK nezúčastnia.

„Útvar hlavného kontrolóra je nezávislý kontrolný orgán kraja. Prácu mu nezadáva úrad, ale priamo poslanci, ktorí schvaľujú plán kontrol na pol roka. Rovnako tak poslancom hlavný kontrolór aj skladá účty, teda správy o výsledkoch kontroly predkladá priamo zastupiteľstvu,“ zhrnul predseda BSK Juraj Droba.

Podľa rokovacieho poriadku sa o obsadení tohto postu hlasovalo tajne, potrebný bol súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov zastupiteľstva. Kontrolóra zvolili na funkčné obdobie šesť rokov.