Utečenci sa môžu do Severnej Sýrie dobrovoľne vrátiť iba pod dohľadom OSN
12 | 12 | 2019 I Karolína Kristínová

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa poradila s Erdoganom, Macronom a Borisom Johnsonom.


Utečenci sa môžu vrátiť do severnej Sýrie iba dobrovoľne a pod dohľadom OSN, vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Informuje o tom spravodajský portál mandiner.hu.


Pred samitom sa nemecká kancelárka stretla s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a britským premiérom Borisom Johnsonom.


Merkelová uviedla, že je presvedčená, že napätie v rámci NATO je možné vyriešiť s Tureckom. Nemecká kancelárka uviedla, že „stretnutia sú vždy dobré“ na diskusiu o konfliktoch s tureckým prezidentom. Dodala, že sú na začiatku dlhšieho dialógu.


Zdôraznila, že v boji proti teroristickej organizácii islamského štátu by sa malo pokračovať. Dodala, že spoločne podporili úsilie o nájdenie politického riešenia sýrskeho konfliktu a prácu orgánu povereného vypracovaním novej sýrskej ústavy.


Ankara opisuje americké sankcie ako „neúctu k jej suverénnym rozhodnutiam o jej národnej bezpečnosti"
Turecké ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že americkí senátori vážne narušili vzťahy medzi nimi, keď podporili zákon, ktorý by umožnil sankcionovať Turecko kvôli dohode o obchode so zbraňami s Ruskom a vojenskou operáciou v... Čítať ďalej
12 | 12 | 2019 | Marek Molnár

Podľa nemeckej  kancelárky po stretnutí vo formáte 4 diplomati stále rokujú. Dodala, že ďalšie stretnutie na vysokej úrovni je naplánované na február. Merkelová okrem stretnutia v Sýrii uviedla, že na stretnutí sa diskutovalo aj o líbyjskom konflikte a pokusoch o mediáciu v Nemecku.