Turecko uviedlo, že plány ohľadne S-400 nezmení, dokonca ani v prípade uvalenia sankcií
12 | 12 | 2019 I Zuzana Perželová

Systémy S-400 budú pod úplnou kontrolou tureckej armády, uviedol oficiálny zástupca tureckého lídra Ibrahim Kalin


Turecko sa nevzdá ruských protilietadlových raketových systémov S-400, dokonca ani vtedy keď Spojené štáty uvalia na Turecko sankcie. Oznámil to v stredu oficiálny zástupca tureckého lídra Ibrahim Kalin. Informovala o tom ruská tlačová agentúra TASS.


Dokument (o sankciách) bude po Kongrese doručený prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi. Vieme, že je zameraný voči nám. (Zavedenie obmedzení) však nebude mať žiadny vplyv na naše (nasadenie) S-400“, vyhlásil Kalin, ktorého cituje televízny kanál NTV .Zároveň pripomenul, že systémy budú pod úplnou kontrolou tureckej armády.


Kongres USA už skôr odsúhlasil vojenský rozpočet na fiškálny rok 2020, v ktorom demokrati a republikáni vyjadrili názor, že ustanovenia zákona „O boji proti ruskému vplyvu v Európe a Eurázii“ sa vzťahujú aj na systému systémy S-400, nakúpané Ankarou. To umožňuje uvalenie sankcií na Turecko, samotným prezidentom Trumpom. Zákonodarcovia v tejto súvislosti umožnili Pentagónu „minúť až 30 miliónov dolárov na uskladnenie šiestich tureckých F-35, ktoré sa používali na výcvik tureckých pilotov“ a ktoré sú momentálne na americkej leteckej základni. Podľa Pentagonu tam sú odvtedy, keď bola Ankara vylúčená z tohto programu kvôli nákupu S-400.


Ako funguje Putinov „jadrový kufrík“
O povestných „jadrových kufríkoch“ prezidentov, vďaka ktorým môžu odpáliť jadrové bomby z hociktorého miesta, kolujú legendy. Skutočnosť je trochu komplikovanejšia. Uviedol portál Life.ru. Čítať ďalej
12 | 12 | 2019 | Preklad: Redakcia HD