Starší bol iba Ballotta, Buffon udivuje výkonmi aj po štyridsiatke
12 | 12 | 2019 I SITA

Taliansky futbalový brankár Gianluigi Buffon oslávi koncom januára 42. narodeniny a stále márne čaká na víťaznú trofej z Ligy majstrov. V najkvalitnejšej európskej klubovej súťaži je však stálicou, čo potvrdil aj v stredajšom zápase na ihrisku nemeckého Bayeru Leverkusen, v ktorom jeho Juventusu Turín triumfoval 2:0 a skupinovou fázou prešiel bez jedinej prehry.


Buffon sa postaral v BayArene o dva zápisy do histórie Ligy majstrov. Vychytal už 51. čisté konto a v tejto štatistike pokoril Holanďana Edwina van der Sara (50). Lepšie je na tom už iba Španiel Iker Casillas, ktorý neinkasoval až v 57 dueloch. Majster sveta z roku 2006 sa stal navyše vo veku 41 rokov a 317 dní druhým najstarším hráčom, ktorý v dejinách súťaže zasiahol do zápasu. Starší bol už iba jeho krajan a ďalší brankár Marco Ballotta, ktorý vo farbách Lazia Rím nastúpil 11. decembra 2007 proti Realu Madrid, keď mal 43 rokov a 252 dní.

"Som nadšený z toho, že som mohol nastúpiť v drese Juventusu v Lige majstrov. Fyzicky aj mentálne som bol dobre pripravený. Keď som mal 20 rokov, nevstupoval do stretnutí správne naladený, ale teraz mám už skoro 42, takže sa to zmenilo," povedal "Gigi" pre oficiálny web turínskeho klubu.

Juventus mal istý postup do jarného osemfinále už skôr, ale v poslednom kole skupinovej fáze ho doplnili ďalšie dva talianske kluby. V utorok uspel SSC Neapol a v stredu aj Atalanta Bergamo. "S trénerom Atalanty Gasperinim som si po ich prvej prehre vymenil niekoľko správ. Napísal som mu, že sa môžu dostať do vyraďovacej časti a zdolať každého. Som šťastný, že sa im to podarilo, pretože hrali vynikajúco a dokázali sa otriasť z prehier. Obom talianskym tímom gratulujem," doplnil Buffon.

"Stará dáma" nazbierala v D-skupine 16 bodov. Napodobnila tak vlastné počínanie zo sezón 1996/1997 a 2004/2005. "Myslím si, že keď sa v ďalších stretnutiach priblížime výkonom, aký sme predviedli v Leverkusene, so správnym odhodlaním môžeme dosiahnuť niečo veľké. Ronaldo a Higuaín idú príkladom a snažia sa ťahať tím," vyzdvihol Buffon oboch stredajších strelcov Juventusu.