Ankara opisuje americké sankcie ako „neúctu k jej suverénnym rozhodnutiam o jej národnej bezpečnosti"
12 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Turecké ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že americkí senátori vážne narušili vzťahy medzi nimi, keď podporili zákon, ktorý by umožnil sankcionovať Turecko kvôli dohode o obchode so zbraňami s Ruskom a vojenskou operáciou v Sýrii.


Schválenie návrhu zákona o sankciách Výborom pre zahraničné vzťahy Senátu Spojených štátov amerických je „neúcta k našim suverénnym rozhodnutiam o našej národnej bezpečnosti“, uviedlo vo štvrtok vo vyhlásení turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Turecké ministerstvo odsúdilo právne predpisy, pretože „poškodzujú vzťahy medzi USA a Tureckom“ a zároveň vyzvalo zákonodarcov USA, aby zmenili svoj postoj k Ankare a prestali podkopávať „spoločné ciele“.

Výbor pre zahraničné vzťahy Senátu USA v stredu podporil návrh zákona, ktorý by umožnil uvalenie sankcií na Ankaru. Predseda výboru, senátor Jim Risch, uviedol, že tento krok bude motivovať tureckého vodcu Recepa Tayyipa Erdogana, aby „odišiel“ od dohody, ktorá sa týka ruských raketových systémoch protivzdušnej obrany S-400.

Návrh zákona by tiež umožnil sankcionovať Turecko kvôli vojenskej operácií v severnej Sýrii proti kurdským milíciám, ktoré Ankara považuje za teroristov.

VIDEO: Pakistanský útok právnikov na nemocnicu mal za následok najmenej 3 mŕtvych
Najmenej 3 pacienti boli zabití po tom, ako mnoho právnikov zaútočilo na zamestnancov i pacientov v nemocnici v Pakistane. Dav bol nakoniec rozptýlený policajným slzným plynom. Čítať ďalej
12 | 12 | 2019 | Marek Molnár