Začal sa súd s kandidátom kotlebovcov. Podľa obžaloby zdravil „Na stráž"
11 | 12 | 2019 I SITA

Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s Antonom G. z Bánoviec nad Bebravou, ktorý minulý rok v máji na Najvyššom súde (NS) SR hlasno pozdravil „Na stráž". Pôvodne samosudca uznal Antona G. za vinného v skrátenom konaní formou trestného rozkazu z prečinu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd a uložil mu peňažný trest päťtisíc eur. Obvinený podal voči tomu odpor, preto musel súd vytýčiť hlavné pojednávanie.


Podľa obžaloby sa skutok stal po skončení odvolacích konaní týkajúcich sa rozhodovania o sťažnostiach voči uzneseniu o vzatí do väzby troch osôb obvinených z extrémistických trestných činov. Anton G. mal vtedy v prítomnosti novinárov a iných osôb, vrátane prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), zvýšeným hlasom vysloviť pozdrav „Na stráž".

Tým verejne, a na mieste verejnosti prístupnom, použitím pozdravu prejavil sympatie k ideológii ľudáckeho režimu na Slovensku a k Hlinkovej garde. Teda verejne prejavil sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii, ktorá smeruje a v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd, alebo ktorá hlása rasovú, etnickú, národnostnú, náboženskú nenávisť, tvrdí prokurátor.

Neúspešného kandidáta na primátora Bánoviec nad Bebravou Antona G. prišlo podporiť na súd asi pätnásť jeho prívržencov. Vyhlásil, že je nevinný a podľa obhajcu je obžaloba nedôvodná. Anton G., ktorý kandiduje za poslanca Národnej rady vo farbách Kotlebovej strany, k veci nevypovedal a chce tak urobiť až v záverečnej reči. Odmietol tiež komunikovať s médiami.

Sudca odročil pojednávanie na január, pretože prokurátor požadoval vypočuť znalca na extrémizmus. Na návrh obhajoby súd totiž vypočul historika, ktorý načrtol svoje stanovisko k historickému výkladu pojmu „Na stráž“ v tomto geopriestore. Povedal, že pozdrav používali už športové zoskupenia za čias prvej republiky, vojaci československých légií a príslušníci katolíckeho skautingu. Po roku 1945 bol pozdrav zakázaný vzhľadom na to, že ho používali ľudáci a príslušníci Hlinkovej gardy v období rokov 1939 až 1945. Podľa historika týmto pozdravom začínal a končil vysielanie slovenský rozhlas.

Súd odročil pojednávanie na koniec januára a predvolá znalca, ktorého navrhol prokurátor. Očakávajú sa záverečné reči a rozsudok.

O obžalobe na Antona G. rozhoduje sudca, ktorý uznal za vinného z extrémizmu poslanca parlamentu Milana Mazureka i viceprezidenta a generálneho riaditeľa ŠK Slovan Bratislava Ivana Kmotríka mladšieho.