Ministri prerokujú zoznam inváznych druhov v prírode či Európske hlavné mesto kultúry
11 | 12 | 2019 I SITA

Vláda sa dnes bude zaoberať návrhom zoznamu inváznych druhov v slovenskej prírode a opatreniami, ktoré súvisia s výberom jedného zo slovenských miest na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) v roku 2026. Vyplýva to zo zverejneného programu na webe Úradu vlády SR. Ministerstvo kultúry odporúča zaradiť EHMK medzi priority vlády počas celého obdobia v rokoch 2019 – 2026.


Ministerstvo životného prostredia navrhuje do zoznamu inváznych druhov pridať sedem druhov rastlín, ako je napríklad kustovnica cudzia či zlatobyľ obrovská. Medzi invázne druhy živočíchov chce začleniť desať druhov, ako je korytnačka maľovaná či norok americký.

Výber mesta, ktoré bude reprezentovať Slovensko titulom EHMK, sa podľa návrhu musí začať ešte do konca roka. Titul bude Slovensko hostiť spolu s Fínskom. Žiadosti, ktoré v reakcii na výzvu predložia slovenské mestá, vyhodnotí skupina nezávislých odborníkov.

Tí by mali posúdiť, či spĺňajú šesť kategórií a 22 faktorov, ktoré konkretizujú legislatívne pravidlá akcie. Odborníci zostavia užší zoznam slovenských miest v novembri alebo decembri 2020. Víťaz súťaže, ktorý získa titul EHMK 2026, musí byť zvolený do konca roka 2021.