"Do materských, základných a stredných škôl by mohli pribudnúť aj osobní asistenti", tvrdí Lubyová
11 | 12 | 2019 I SITA

 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu by chcelo, aby deti aj v materských, základných a stredných školách mohli využívať osobného asistenta ako na vysokých školách. Povedala to dnes pred rokovaním vlády ministerka školstva Martina Lubyová. V školách síce pôsobia asistenti učiteľa, tí však podľa Lubyovej nemôžu byť aj osobnými asistentmi. O opatreniach rokuje Lubyovej ministerstvo s ministerstvom práce. Kritici upozorňujú na problém už dlhšie, obmedzenia pri zavedení opatrení vidí Lubyová najmä vo financiách.


„Chceli by sme inštitút osobnej asistencie pre študentov rozšíriť aj na nižšie stupne škôl, a práve preto rokujeme s rezortom práce, aby asistentov, na ktorých v súčasnosti žiaci majú nárok mimo školského prostredia, pustili aj za brány školy,“ povedala Lubyová. Vysvetľuje, že asistent učiteľa nemôže robiť asistenta dieťaťu, ktoré má zdravotné postihnutie či znevýhodnenie. Úlohou asistenta učiteľa je pomáhať pedagógovi zvládať vyučovací proces. Ministerka dodáva, že podľa nej nie sú kvalifikovaní na pomoc znevýhodneným deťom.

Finančne zabezpečiť by to mohlo podľa Lubyovej Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, keďže v súčasnosti sú osobnými asistentmi pracovníci platení týmto ministerstvom. Hovorí, že s ministerstvom aktívne komunikujú. Posledné stretnutie sa uskutočnilo v druhej polovici novembra. Problémom však môžu byť financie. „Samozrejme bolo by to opatrenie, ktoré by nebolo lacné, a práve preto si myslím, že základné obmedzenia, ktoré tomu bránia, sú finančné,“ priblížila Lubyová.

Poslankyňa Zuzana Zimenová z opozičnej strany Sloboda a Solidarita na problém chýbajúcich osobných asistentov v školách upozornila v blogu v roku 2017. „Osobní asistenti detí majú na Slovensku vstup do škôl zakázaný. A to aj do špeciálnych škôl, kde by sme predpokladali, že je osobná asistencia samozrejmosťou,“ napísala na svojom blogu. V parlamente však so svojím návrhom na zmenu neuspela.