Mudrák si pochvaľuje život vo Fínsku, sezóna mu vychádza nad očakávania
10 | 12 | 2019 I SITA

Vlani premiérovo zamieril do zahraničia a zahral si na majstrovstvách sveta hráčov do 18 rokov. Obranca Dávid Mudrák momentálne prežíva vydarené obdobie vo fínskej najvyššej juniorskej súťaži a dobrú formu by rád zužitkoval aj v kádri reprezentačnej "dvadsiatky", ktorá v pondelok odštartovala na záverečnú prípravu na svetový šampionát v Česku. Osemnásťročný bek sa však bude musieť presadiť v konkurencii starších spoluhráčov.


"Očakávam tvrdú prípravu pred začiatkom šampionátu, aby sme boli na turnaj dobre nachystaní. Budem pracovať tak, aby som sa prebojoval do záverečnej nominácie. Myslím si, že sme dobrá partia a každý bude chcieť zabojovať o miesto," povedal pre agentúru SITA odchovanec zvolenského hokeja, ktorý pôsobí vo fínskom klube TPS Turku. Preto v aktuálnej sezóne nebol príliš na očiach reprezentačných trénerov. "Myslím si, že sa budem musieť určite snažiť viac, aby som ich zaujal. Ročník 2000 je silný, čo ukázal na MS do 18 rokov, ale ja ako hráč ročníka 2001 sa budem chcieť taktiež dostať na turnaj," pokračoval.

Urastený obranca v aktuálnom ročníku prekvapuje aj sám seba. V 32 zápasoch na klubovej úrovni za TPS Turku nazbieral už 18 bodov (5+13) a je druhým najproduktívnejším bekom tímu po krajanovi Samuelovi Kňažkovi. "Zatiaľ som spokojný nad mieru. Nikdy počas mojej kariéry som takto nebodoval. Som rád, že dostávam príležitosti od trénera a darí sa mi. Myslím si, že sezóna je veľmi dobrá. Kladne hodnotím prístup trénerov aj celého realizačného tímu. Je to výborné po všetkých stránkach," hovoril Mudrák, ktorého mužstvo figuruje v 18-člennej tabuľke na 7. mieste.

Mladý Zvolenčan opustil rodné mesto pred začiatkom minulej sezóny, keď zakotvil v Turku. V ročníku 2018/19 však nastupoval v konkurenčnom tíme TUTO Hockey, kde si zahral po boku ďalších dvoch Slovákov - obrancu Adama Žiaka a útočníka Filipa Vašaša. V TPS mu momentálne robí spoločnosť kapitán slovenskej reprezentácie do 18 rokov Samuel Kňažko. "Určite je to pozitívne, že sme v tíme dvaja. Všade spolu chodíme, sme kamaráti a rozumieme si," hovoril Mudrák, ktorý postupne spoznáva fínske reálie. "Život v tejto krajine je drahší, ale veľmi dobrý. Ľudia sú príjemní a ochotní. Jazykovo na tom zatiaľ nie som dobre, no snažím sa učiť a postupne sa zlepšujem."

Fínsko je obľúbenou destináciou mladých slovenských hokejistov, ktorí odchádzajú na sever Európy s túžbou hokejovo napredovať. V krajine úradujúcich majstrov sveta musia byť neustále v pozore, pretože konkurencia je veľká. "Najväčší rozdiel medzi fínskym a slovenským hokejom je v tom, že vo Fínsku máte v každom tíme tridsať kvalitných hráčov a do zápasu sa dostane iba dvadsať z nich. Fíni si môžu vyberať z veľkého počtu hokejistov, čo zvyšuje konkurenciu," doplnil mladý reprezentant pre agentúru SITA.