Slovanská konfederácia medzi Moskovou a Minskom rieši "cestovné mapy" integrácie
09 | 12 | 2019 I Zuzana Perželová

Minsk a Moskva v rámci integračného procesu neschválili osem cestovných máp. Veľvyslanec Bieloruska v Moskve Vladimír Semaško tiež uviedol, že otázka týkajúca sa ceny ruského plynu by mala byť vyriešená v nasledujúcich dvoch týždňoch.Informuje TASS.


Veľvyslanec Bieloruska v Rusku Vladimír Semaško uviedol, že Minsk a Moskva schválili návrhy cestovných máp v oblasti enegetiky a dohodli sa na spolupráci medzi colnými službami, osem cestovných máp zostáva neschválených.


"Osem cestovných máp zostáva neodsúhlasených", cituje slová diplomata bieloruská tlačová agentúra BelTA , ktorá v nedeľu informovala o výsledkoch rokovaní medzi bieloruským a ruským lídrom v Soči. Semaško poznamenal, že 6. decembra sa premiéri oboch krajín stretli a vypočuli si ministrov energetiky, „konštatovali, že našli riešenie sporných otázok v cestovnej mape pre energetiku“. Podľa jeho slov, napokon „až na stretnutí prezidentov našli riešenie zložitých otázok týkajúcich sa cestovnej mapy v oblasti spolupráce colných služieb“.


Najdôležitejšie je, že predsedovia vlád vykonali audit toho, čo sa urobilo a čo sa neurobilo, ich úlohou nebolo nájsť riešenie pre zostávajúce cestovné mapy. Tomu sa už 7. decembra venovali prezidenti", uviedol Semaško. Upresnil, že rokovania boli vecné a niesli sa v  konštruktívnej a priateľskej atmosfére.


Slovanská konfederácia sa Američanom nepáči (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
20 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Úlohou je do 1. júna 2020 vypracovať celý regulačný rámec, bieloruský aj ruský: ide o stovky legislatívnych aktov, desiatky medzivládnych dohôd“, uviedol diplomat.


Uvádza, že na základe výsledkov z predchádzajúceho kola rokovaní, ktoré sa uskutočnili 19. novembra na úrovni predsedov vlád bolo schválených 21 návrhov cestovných máp z 31, v tejto chvíli zostáva neodsúhlasených osem cestovných máp.



Otázka ceny plynu

Semaško tiež vyhlásil, že Minsk a Moskva v najbližších dvoch týždňoch vyriešia otázku ceny ruského plynu pre Bielorusko. Poznamenal, že postoje strán sa často nezhodovali, avšak lídri Ruska a Bieloruska boli schopní udať rokovaniam smer.


Diplomat tiež vyjadril vďaku Vladimírovi Putinovi za to, že využil  prestávku počas stretnutia prezidentov vo formáte tête-à-tête na to, aby nariadil šéfovi Gazpromu, predsedovi vlády a podpredsedovi vlády, aby strany v priebehu dvoch týždňov zladili všetky nesúlady  a prepočty a následne oznámili, že našli riešenie.


Podľa jeho slov, potom ako budú všetky integračné mapy odsúhlasené a nadobudnú účinnosť od 1. januára 2021 sa otázka ceny dodávok plynu do Bieloruska stane úplne bezpredmetnou. Semaško uviedol, že Minsk otvára otázku ceny plynu na rok 2020. Zároveň pripomenul, že v súlade s medzivládnymi dohodami mala byť cena za dodávky plynu na rok 2020 dohodnutá v termíne do 1. júla 2019.


Ruština ako kľúč k budúcnosti (Oleg Pavlov)
Komentár Olega Pavlova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
16 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Bohužiaľ, opäť sme dospeli ku koncu roka, - uviedol bieloruský veľvyslanec. Som však presvedčený, že budúci týždeň sa pokúsime túto otázku doriešiť spolu s (predsedom predstavenstva koncernu Gazprom) Alexejom Millerom a Ministerstvom energetiky Ruskej federácie a možno aj za účasti (podpredsedu vlády RF) Dmitrija Kozaka“.


Semaško tiež poznamenal, že nakoľko strany majú v pláne k 1. januáru 2021 dosiahnuť jednotné ceny plynu, bieloruská strana trvá na znížení ceny plynu aj v roku 2020, čím by sa vytvorila báza, na ktorej by sa sformoval jednotný hospodársky priestor.


"A aká je to báza, keď plyn na hranici je takmer dvojnásobne drahší než v Smolenskej oblasti. Preto túto otázku otvárame, aby sme sa dostali postupne k 1. januáru 2021 k rovnakej cene, aká je na hranici", uviedol veľvyslanec. "Aby sme sa presvedčili, že tomu tak od 1. januára 2021 bude, predkladáme návrh, aby sme s realizáciou tohto plánu začali už v roku 2020“.


Projekt Slovanskej konfederácie je už na svete. Vieme podrobnosti
Zdroj: Dmitrij Butrin, Kommersant Čítať ďalej
14 | 11 | 2019 | Zuzana Perželová