Putin a Zelenskyj sa stretli na rokovaniach v Paríži
09 | 12 | 2019 I SITA

 Ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský kolega Volodymyr Zelenskyj sa prvý raz osobne stretli v Paríži na rokovaniach o ukončení konfliktu na východe Ukrajiny. Francúzsko a Nemecko zohrávajú v rámci rozhovorov rolu sprostredkovateľa. Lídri budú hľadať spôsoby, ako zastaviť päťročnú vojnu medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami, ktorá si vyžiadala už viac než 13-tisíc ľudských životov.


Summit nasleduje po veľkej výmene zajatcov a stiahnutí sa ukrajinskej armády z troch kľúčových oblastí na frontovej línii. Na rokovaniach, ktoré sa v pondelok konajú v Elyzejskom paláci, je prítomný aj francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Stretnutie sa sústreďuje na implementáciu mierového plánu sprostredkovaného v roku 2015 Francúzskom a Nemeckom. Dohoda z Minsku mala zabezpečiť rozsiahlu autonómiu pre separatistické regióny a amnestiu pre povstalcov, čo sa však nikdy nenaplnilo.

Hoci je nepravdepodobné, že by formálne stretnutie v Paríži vyústilo do obsiahlej mierovej dohody medzi Kyjevom a Moskvou, Rusko vyjadrilo "veľmi opatrný optimizmus" z konania tohto prvého summitu lídrov po viac než troch rokoch.