VÝBUCH: Ľudia majú nahlasovať škody poisťovniam a správcovi bytového domu
08 | 12 | 2019 I SITA
V štyroch vchodoch umožnia ľuďom zabezpečiť si byty

V Prešove aj druhý deň po tragickom výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici pracujú na sprístupnení ďalších bytov, ktoré museli byť v dôsledku piatkovej tragédie evakuované. Do svojich bytov sa zatiaľ vrátili obyvatelia bytových domov číslo 15 až 25. „Robia sa všetky opatrenia, aby sa ľudia mohli natrvalo vrátiť aj do ďalších vchodov. Ide sa postupne podľa pokynov Východoslovenskej distribučnej (VSD), Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), statikov a správcov bytoviek,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

Ako dodal, do svojich bytov sa dostanú aj ďalší obyvatelia, ktorým mesto umožní zabezpečiť si byty. Konkrétne ide o obyvateľov vchodov číslo 5, 9, 11 a 13. Materiály ako sú fólie a pásky sa podľa Tomeka nachádzajú na Základnej škole Mukačevská, kde si ich môžu ľudia vyzdvihnúť. „Zabezpečení budú aj dobrovoľní hasiči, ktorí s tým budú aj pomáhať. Naďalej platí, že vstup do bytu musí byť za asistencie polície,“ uviedol Tomek.

Mesto zároveň upozornilo, že vlastníci poistených bytov musia nahlásiť škodovú udalosť svojej poisťovni. Vlastníci nepoistených bytov oznamujú škody svojmu správcovi. „Pracovníci spoločnosti Spravbytkomfort, a.s. sú už na mieste pri bytovkách. Ak ľudia majú iného správcu, je nutné ho kontaktovať,“ uviedol Tomek a dodal, že keď sa vlastníci dostanú do bytu, je potrebné urobiť fotodokumentáciu škôd.

V priestoroch Základnej školy Prostějovská je ľuďom dotknutým tragickou udalosťou aj dnes k dispozícii Centrum sústredeného sociálneho zabezpečenia a pracovníčky Mestského úradu v Prešove. „Mesto Prešov opätovne prosí občanov dotknutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici, ktorí sa ešte neboli prihlásiť v ZŠ Prostějovská, aby tak urobili čo najskôr. V priestoroch školy im budú poskytnuté ďalšie informácie,“ dodal Tomek.

Požiar, ktorý vznikol v piatok 6. decembra okolo 12:15 hod. v 12-poschodovom bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove po výbuchu plynu, má zatiaľ sedem potvrdených obetí. Jedna osoba je nezvestná. Evakuovaných muselo byť zhruba 220 ľudí z okolitých bytových domov, priamo z bytovky evakuovali 39 jej obyvateľov. Požiar sa podarilo úplne uhasiť v sobotu ráno 7. decembra o siedmej hodine. Na mieste zasahovalo takmer 90 profesionálnych a 29 dobrovoľných hasičov s použitím 40 kusov hasičskej techniky. V Prešove je vyhlásená mimoriadna situácia.