Galko žiada, aby sa brannobezpečnostný výbor parlamentu venoval aj požiarnej ochrane výškových budov
08 | 12 | 2019 I SITA
Požiar, ktorý vznikol v piatok 6. decembra po výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove má zatiaľ sedem potvrdených obetí, jedna osoba je stále nezvestná

Nezaradený poslanec Národnej rady SR a člen predsedníctva Demokratickej strany (DS) Ľubomír Galko žiada, aby sa na najbližšom brannobezpečnostnom výbore venovala pozornosť aj požiarnej ochrane výškových budov. Výbor by mal zasadnúť v utorok 10. decembra. Galko tým reaguje na požiar, ktorý vznikol v piatok 6. decembra po výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove. Zahynulo pri ňom sedem ľudí, jedna osoba je stále nezvestná.

Člen brannobezpečnostného výboru parlamentu Galko nevidí dôvod grilovať policajtov a prokurátora za začatie trestného stíhania predsedu Smeru-SD Roberta F. a exprezidenta Andreja K. „Ale keď už je výbor Národnej rady SR s touto témou zvolaný, bude žiadať o rozšírenie jeho programu, a to o bod týkajúci sa stavu požiarnej ochrany, osobitne výškových budov a ich bezpečnosti,“ priblížil v stanovisku hovorca DS Róbert Buček.

Na výbore by sa mala zúčastniť aj ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) a príslušné autority hasičského zboru. „Občania z medializovaných informácií vedia, že ministerka Saková po vzore svojho predchodcu Kaliňáka (bývalý minister vnútra za Smer-SD Robert Kaliňák, pozn. SITA) rozdáva obciam pred voľbami hasičské autá, ale nevieme, či sú hasiči z hľadiska technického vybavenia a výcviku dobre pripravení na hasenie požiarov veľkého rozsahu i vo veľkých výškach,“ píše v stanovisku Galko.

Podľa jeho slov je potrebné tragédiu v Prešove poctivo zanalyzovať a z prípadných chyb sa poučiť. Pripomenul tiež, že hasiči nesúhlasili so spôsobom rekonštrukcie predmetnej bytovky a najmä s únikovými cestami. „Veríme, že aj koaliční poslanci rozšírenie programu na zasadnutí mimoriadneho rokovania výboru o tento bod podporia,“ dodal poslanec parlamentu.