Na základni na Floride strieľal študent zo Saudskej Arábie. Zabil troch ľudí
07 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič

Na americkej vojenskej základni v Pensacole na Floride v piatok zaútočil strelec. Počas útoku zabil troch ľudí a sedem ďalších vrátane dvoch zasahujúcich policajtov zranil. Zasahujúce jednotky následne strelca zastrelili.


Správu priniesol britský denník The Guardian, odvolávajúc sa na správy z amerického námorníctva. Podľa guvernéra štátu Florida bol útočníkom študent zo Saudskej Arábie. Vyšetrovatelia preverujú aj teroristický motív.

"Ten človek bol cudzincom, bol príslušníkom saudskoarabského letectva, ktorý sa tu zúčastnil výcviku," povedal DeSantis. Guvernér naznačil, že Rijád by mal odškodniť obete a zranených. "Budú tu mať dlh," dodal na adresu Saudskej Arábie.

"Máme potvrdené tri obete a mŕtveho strelca," uviedlo námorníctvo na twitteri. Na následnej tlačovej konferencii úrad šerifa okresu Escambia, ktorého je Pensacola súčasťou, povedal, že zranených bolo sedem ľudí. Medzi zranenými sú dvaja šerifovi zástupcovia, jeden z nich bol postrelený do ramena, druhý do kolena.
Útok sa odohral v jednej z učební na vojenskej základni. Podľa polície použil útočník krátku strelnú zbraň.

Turecký minister zahraničných vecí uviedol, že nákup ruských systémov protivzdušnej obrany S-400 nebol politickou voľbou.
Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu pripomenul, že spojenci NATO odmietli Ankare takéto systémy predať. Čítať ďalej
07 | 12 | 2019 | Zuzana Perželová


Tento týždeň je to v USA druhý strelecký útok vo vojenskom zariadení. V stredu útočník, ktorý bol príslušníkom námorníctva, zastrelil na základni Pearl Harbor na Havaji dvoch civilných robotníkov vo vojenskej lodenici a jedného ďalšieho zranil. Následne spáchal samovraždu.

Základňa v Pensacole je známa predovšetkým ako výcvikové stredisko pilotov a je rovnako domovskou stanicou akrobatickej letky Blue Angels. Pôsobí tu cez 16 000 vojakov a okolo 8 000 civilných zamestnancov.

Námorníctvo za tento útok čelí kritike verejnosti aj médií, keďže strelec mal dlhodobé disciplinárne problémy a tiež ťažkosti so zvládaním hnevu. Napriek tomu bol do lodenice pridelený ako ozbrojená stráž. K útoku použil služobnú pušku a pištoľ, napísal portál Hawaii News Now.

NATO nechalo Turecko „samo v boji proti terorizmu“, prehlásil turecký minister obrany
Turecký minister obrany Hulusi Akar obvinil NATO z toho, že opustil Turecko v boji proti terorizmu po tom, ako aliancia odmietla označiť kurdských bojovníkov v severnej Sýrií za teroristov. Čítať ďalej
06 | 12 | 2019 | Marek Molnár