Koniec denného užívania antikoncepcie. Do sveta mieria "mesačné hviezdice"
07 | 12 | 2019 I Gabriel Matta

Každý deň jeden prášok a zabránite otehotneniu. Stačí však vynechať a miera ochrany, ktorú hormonálna antikoncepcie zaisťuje, klesá. Napríklad v Amerike takto otehotnie deväť žien zo sto, ktoré pilulku vynechali.


S informáciou prišiel portál Forbes.cz.


Pravidelné branie antikoncepčných piluliek však nie je pre každého. Keď opomenieme komplexné zdravotné otázky, chce to predovšetkým sebadisciplínu. Z užívania liekov si musíte urobiť rituál a žiadny deň nevynechať. Možností antikoncepcie je samozrejme viac, ale mnoho žien po celom svete využíva hormonálnu antikoncepciu aj kvôli vcelku jednoduchej dostupnosti a cene.

Teraz však vedci z MIT prichádzajú s inováciou vo svete ochrany pred počatím: pilulkou, ktorú stačí brať len raz za mesiac.



Na riešenie teohto spôsobu narazili vedci zhruba pred piatimi rokmi. Vtedy vyvíjali pilulky s pomalým uvoľňovaním na liečbu malárie, tuberkulózy a HIV. V rámci svojho výskumu prišli na to, že rovnaký postup môžu uplatniť aj v rámci hormonálnej antikoncepcie.

Zomrelo žirafie mláďa, ktoré sa spriatelilo so psom
V zvieracom útulku v Juhoafrickej republike zomrelo žirafie mláďa. Len pred dvoma týždňami sa dostalo do svetových médií vďaka neobvyklému medzidruhovému priateľstvu, ktoré vzniklo medzi ním a miestnym strážnym psom, nemeckým ovčiakom.... Čítať ďalej
06 | 12 | 2019 | SITA


"Z technického hľadiska je kľúčovou novinkou schopnosť uvoľňovať raz požitý liek na ploche celého mesiaca," hovorí Giovanni Traverso, gastroenterológ a biomedicínsky inžinier, ktorý je spoluautorom novej štúdie.

Mesačnú antikoncepciu začala komerčne vyvíjať bostonská spoločnosť Lyndra Therapeutics, ktorú Traverso v roku 2015 spoluzakladal s bioinženierom MIT Robertom Langerom.

"Tabletka" pripomína skôr "Šuriken" z arzenálu japonských nindžov. Ide o šesťramennú hviezdicu zo silikónového polyméru, spojenú s molekulami hormónu levonorgestrel. A práve jednotlivé ramená sú navrhnuté tak, aby umožňovali postupné uvoľňovanie lieku.

Keď sa všetky časti spoja dohromady, majú veľkosť štandardnej tabletky. Po jej prehltnutí sa však spojenie rozpustí, ramená sa vzpružia a hviezdica dávkuje účinnú hormonálnu látku v mesačnom horizonte.

Spoločnosť Lyndra v súčasnosti pracuje na vhodných materiáloch a zloženiach, ktoré zabezpečia, že dávkovanie prebehne v správnom tempe a množstve.

Okrem testovania týchto produktov u psov a ošípaných, nasadila spoločnosť testy aj do niekoľkých umelých žalúdkov. To by malo vývoj hviezdicovej tabletky urýchliť. Od testovania až k reálnej kúpe v lekárni je však stále ďaleko. Podľa generálnej riaditeľky spoločnosti Lyndra, Patricie Hurterovej je nepravdepodobné, že by k náročným klinickým testom došlo skôr ako budúci rok.

Lidl sťahuje z predaja dva produkty, pri konzumácií ktorých môže dôjsť k nežiaducim účinkom. (FOTO)
Obchodný reťazec Lidl Slovenská republika informuje o stiahnutí dvoch produktov z predaja. Čítať ďalej
07 | 12 | 2019 | Gabriel Matta