Hasičom a horským záchranárom majú porásť platy o desať percent
07 | 12 | 2019 I SITA

Príslušníkom Hasičského a záchranného zboru a horskej záchrannej služby by od januára budúceho roku mali platy porásť o desať percent. Uvádza sa to v návrhu z dielne rezortu vnútra, ktorý už bol predložený na rokovanie vlády.


Opatrenie sa podľa rezortu má týkať 4489 príslušníkov oboch záchranných zložiek, pričom zvyšovanie je výsledkom ich kolektívnych zmlúv s ministerstvom vnútra na roky 2019 až 2020.

Podľa zákona o hasičskom a záchrannom zbore sa v rámci vyjednávania o podmienkach vykonávania štátnej služby každoročne dohodne zvýšenie stupnice platových taríf v závislosti od predpokladaného vývoja priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v podnikateľskej sfére a od zdrojových možností štátneho rozpočtu v príslušnom roku.

„Dohodnuté zvýšenie stupnice platových taríf a termín účinnosti jej zvýšenia sa zahrnú do návrhu zákona o štátnom rozpočte. Zvýšenú stupnicu platových taríf a termín jej účinnosti ustanoví každoročne vláda nariadením," uvádza sa v materiáli.

Kolektívne zmluvy ministerstva vnútra s odborovými zväzmi hasičov a Odborovým zväzom polície SR (zastupuje horských záchranárov) platia do konca roku 2020. Zvyšovanie miezd o 10% by sa tiež malo týkať policajtov.

Rezort vnútra pritom už o rovnakú sumu zvyšoval platy od januára tohoto roku, pričom vtedy sa zvýšenie týkalo policajtov, hasičov, horských záchranárov, civilných štátnych zamestnancov i civilných zamestnancov vykonávajúcich práce vo verejnom záujme. Rezort sa vtedy zároveň dohodol s odborármi na navýšení dovolenky zamestnancov o jeden týždeň nad rámec Zákonníka práce.