Český Najvyšší súd sa zastal somálskej študentky s hidžábom.
07 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič

Česko musí tolerovať náboženský pluralizmus, vyhlásil Najvyšší súd ČR.


Na stranu somálskej žiačky, ktorá nemohla na pražskej Strednej zdravotníckej škole nosiť hidžáb, teda šatku, ktorým si moslimské ženy zahaľujú vlasy, krk a ramená, sa v piatok postavil Najvyšší súd Českej republiky  (NS). Podľa neho zákaz nosenia šatky pri teoretickej výučbe nemal žiaden legitímny cieľ. Česká republika podľa NS musí akceptovať a tolerovať náboženský pluralizmus, nesmie diskriminovať či naopak bezdôvodne zvýhodňovať niektorý z náboženských smerov.

Ayan Jamaal Ahmednuurová tvrdila, že školu opustila po tom, čo ju riaditeľka pri začatí školského roka v septembri 2013 vyzvala, aby si dala dole hidžáb aj počas teoretickej výučby. Pôvodne vraj boli dohodnuté na tom, že šatku bude odkladať len pri ošetrovateľskej praxi. Študentka nakoniec zo školy odišla.

Dievča sa prostredníctvom žaloby domáhalo ospravedlnenia a 60 tisíc českých korún (približne 2350,- EUR) odškodného. Na Obvodnom súde Praha 10 a ani na Mestskom súde Praha však neuspela.

Vtedajší súd sprevádzali veľké protesty, ktorých sa zúčastnili aj politici. Stavali sa na stranu riaditeľky školy, ktorá odobranie šatky po dievčine požadovala.

OTRASNÉ: Hromadne znásilnená a upálená zaživa. Polícia páchateľov popravila
Indiou hýbu prípady brutálneho násilia na ženách. Namiesto súdov sa rozhodla konať polícia. Čítať ďalej
06 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič


NS sa ale postavil na stranu dievčaťa. Senát na čele s Robertom Walterom upozornil, že požiadavka na odloženie šatky s odvolaním sa na školský poriadok nemohla obstáť. "Cieľom tohto opatrenia bolo dodržiavanie spoločenských noriem v priestoroch školy a bolo vyvolané nevhodným obliekaním predovšetkým chlapcov, ktorí nosili v škole a pri výučbe šiltovky a kapucne. Normy spoločenského správania vrátane odievania však žalobkyňa užitím moslimskej šatky neporušila, pretože zahalenie vlasov všeobecne nevzbudzuje pohoršenie, je u žien bežné nielen pri pobyte vonku, ale aj vo vnútri budov," konštatuje súd.

"Skutočnosť, že spôsob viazania hidžábu je v našej spoločnosti cudzorodým prvkom, neznamená porušenie noriem spoločenského správania, mravnosti, respektíve morálky. V prípade zahalenia Hidžábom, ako prejavu viery teda nie je zákaz pokrývok hlavy odôvodnený legitímnym cieľom zachovávať pravidlá spoločenského správania a morálky, teda cieľom, ktoré toto ustanovenie školského poriadku sledovalo," stojí v rozhodnutí NS.

Sudcovia zdôraznili, že pokiaľ nejde o ohrozujúce prejavy viery, je potrebné ich tolerovať v spoločnosti. "Vyznávanie islamu, ktorého symbolom je u žien hidžáb, je síce náboženstvom v českých pomeroch nezvyklým, vzbudzujúcim v niektorých občanoch paušalizujíce obavy, avšak za podmienok daných naším právnym poriadkom by aj tieto osobné a nikoho neohrozujúce prejavy náboženského presvedčenia mali byť väčšinovou spoločnosťou tolerované, a to najmä v oblasti vzdelávania, ktorého úlohou je okrem iného aj viesť študentov k úcte a rešpektu k právam druhých a názorovej znášanlivosti," vysvetľuje súd v rozsudku.

"Osoby bez náboženského vyznania či iného náboženského presvedčenia by mali rešpektovať vonkajšie prejavy náboženského presvedčenia druhých a nie je rozumný dôvod na to, prečo by mali tieto iné prejavy, hoci u nás nezvyklého náboženstva týmto osobám brániť vo výkone ich základných práv," dodáva súd.

Prípad sa teraz vracia späť k obvodnému súdu na nové prejednanie. Súd však tento krát bude už viazaný názorom NS.
Niektoré krajiny v Európe obmedzujú burky a nikab

V niektorých európskych krajinách platia zákazy zahaľovania tváre, ktoré boli vydané predovšetkým v súvislosti s nosením ženských moslimských odevov burky a nikábu. Ide o odev, ktorý zahaľuje celú tvár a necháva len miesto pre oči. Hidžáb zakrýva iba vlasy.

Z európskych krajín platí čiastočné obmedzenia na zahaľovanie tváre v Nemecku, Taliansku, Švajčiarsku, Nórsku a v Bosne a Hercegovine.

Úplný zákaz nosenia závojov a šatiek zahaľujúcich tvár na verejnosti prijalo v roku 2011 ako prvé v Európe Francúzsko. Nasledovali Belgicko, Bulharsko, Lotyšsko, Rakúsko a Dánsko. Hidžáb sa zákazu nijako netýka.

Švédsky novinár žiada verejnosť o pomoc: Ak ešte napíšeš o migrantoch, tak tu tvoju dcéru znásilním a upálim zaživa!
V jednej z posledných hrozieb sa píše, že Lamotte má byť zastrelený, jeho dcéra znásilnená a spálená zaživa. Samotný Lamotte ani tentoraz neočakáva od polície žiadnu pomoc, preto žiada švédsku verejnosť o pomoc. Čítať ďalej
31 | 07 | 2019 | Ján Prokop