Nedostupnosť inovatívnych liekov na onkologické ochorenia je narastajúci problém, tvrdí strana Za ľudí
06 | 12 | 2019 I TASR

 Finančná nedostupnosť inovatívnych liekov na liečbu onkologických ochorení je dlhodobý a narastajúci problém, tvrdí strana Za ľudí. Odborníčka strany na zdravotníctvo Andrea Letanovská to uviedla na tlačovej konferencii. Na stole je podľa nej niekoľko zmien v liekovej politike, ktoré sa dotknú kategorizácie a cenotvorby. "Dopad týchto zmien bude komplexný a dotkne sa, bohužiaľ, aj veľmi citlivých skupín pacientov, ako sú onkologickí a neurologickí pacienti, pacienti s diabetom a psychiatrickými ochoreniami," konštatovala.


Onkologickí pacienti na Slovensku nemajú podľa nej finančne dostupné lieky, pretože máme zle kategorizovanú celú skupinu týchto liekov. Kým sa lieky dostanú do kategorizácie po tom, ako sú zaregistrovaná na trhu v EÚ, trvá podľa Letanovskej príliš dlho. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že využíva všetky možnosti, aby bola inovatívna liečba dostupná pre pacientov, ktorí ju potrebujú.

Ako Letanovská konštatovala, jediným kritériom posudzovania vhodnosti lieku na zaradenia do kategorizácie je tzv. QALY. "Toto kritérium je dobré, môžeme sa rozprávať o jeho výške, ale podstatné je, že na Slovensku je to jediné kritérium, ktoré berieme do úvahy, čo nie je správne," uviedla.

Strana Za ľudí ďalej navrhuje zmenu kategorizačnej komisie, pretože podľa Letanovskej je v nej veľká nerovnováha medzi medicínskym a ekonomickým záujmom. Strana chce tiež podmieniť zisk zdravotných poisťovní splneným nárokom pacienta. "Moderná liečba je drahá, ale my vidíme zisky zdravotných poisťovní. Vidíme vyše 500 mil. eur, ktoré sa zbytočne minú v zdravotníctve. Pokiaľ ide o život, vždy by sa tie peniaze mali nájsť," dodal predseda strany Za ľudí Andrej Kiska.

Ako uviedla v reakcii hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, rezort využíva všetky možnosti, aby bola inovatívna liečba dostupná pre pacientov, ktorí ju potrebujú. "Rokujeme s dodávateľmi a hľadáme optimálne riešenia s prínosom pre pacientov. Ide o nákladnú liečbu, ktorá sa používa napríklad pri rôznych onkologických ochoreniach," konštatovala.

Do zoznamu kategorizovaných liekov podľa jej slov pribudli nové molekuly pre onkologických pacientov. Ide hlavne o lieky na rakovinu prsníka, liečba metastatického melanómu, krvné malignity, rakovina pľúc, štítnej žľazy, rakovina ovárií, hodgkinov lymfóm a ďalšie.

"Za posledný rok vstúpilo do kategorizačného zoznamu viac onkologických liekov ako v minulosti. K našim pacientom sa dostali napr. aj lieky na liečbu pľúcnej hypertenzie, karcinómu štítnej žľazy, prsníka, lymfoblastovej leukémie či pokročilej Parkinsonovej choroby a mnohé ďalšie," dodala Eliášová.

Ministerstvo tiež podľa Eliášovej prijalo legislatívu, ktorá otvorila vstup nových liekov do kategorizačného zoznamu. Cieľom je, aby proces bol transparentný, pričom viaceré lieky, ktoré boli v minulosti na výnimky, sú dostupné z verejného zdravotného poistenia. "Ministerstvo za obdobie posledného roka sprístupnilo desiatky inovatívnych liekov," informovala hovorkyňa rezortu.

Tieto liečby sa týkali rôznych oblastí medicíny, najviac liekov bolo z oblasti onkológie. Od novelizácie zákona v januári 2018 vstúpilo do kategorizácie 76 liekov so statusom "orfan", teda zriedkavé ochorenia a 88 liekov cez štandardnú farmako-ekonomickú analýzu. Inovatívne lieky do kategorizačného zoznamu pribúdajú podľa nej na pravidelnej báze.

"Prihliadame zároveň na to, aby lieky s rovnakou účinnou látkou mali rovnakú úhradu zdravotnej poisťovne, aby v novovzniknutých úhradových skupinách boli lieky s nulovým alebo dostupným doplatkom pre pacienta. Lieky v úhradovej skupine sú z medicínskeho hľadiska navzájom zameniteľné, tým pádom v prípade potreby zmeny lieku to pacient negatívne nepocíti, pretože účinná látka zostáva rovnaká," uzavrela.