Zastarané stereotypy myslenia NATO nemôžu byť nástrojom spolupráce. Tvrdí Putin
05 | 12 | 2019 I Zuzana Perželová

Ruský prezident zdôraznil, že Moskva opakovane vyjadrila svoju pripravenosť spolupracovať so Severoatlantckou alianciou v boji proti existujúcim hrozbám.


Zastarané blokové stereotypy myslenia (delenie sveta na znepriatelené bloky, pozn. red.), typické pre NATO, nemôžu byť nástrojom spolupráce v rýchlo sa meniacom svete, uviedol ruský prezident Vladimír Putin na stretnutí venovanom štátnym objednávkam v rezorte obrany pre potreby námornej flotily, ktoré sa konalo 3. decembra v Soči.


Blokové stereotypy myslenia minulých rokov nemôžu byť dobrým nástrojom pre hľadanie a prijatie efektívnych rozhodnutí v podmienkach rýchlo a prudko sa meniacich podmienok súčasného sveta“, zdôraznil ruský líder. "Opakovane sme vyjadrovali svoju pripravenosť spolupracovať s NATO, prejavovali pripravenosť spoločne čeliť reálnym hrozbám vrátane, ako viete, medzinárodného terorizmu, miestnych ozbrojených konfliktov, nebezpečenstvu súvisiaceho s nekontrolovaným šírením zbraní hromadného ničenia“.


Putin zdôraznil, že Rusko nie raz podniklo ústretové kroky smerom k Severoatlantickej aliancii, pokúšalo sa navrhnúť konštruktívny program a dokonca usporiadalo spoločné akcie. „Po roku 2008 sa však naša spolupráca obmedzila, pretože aliancia konala vo vzťahu k Rusku nekorektne, hrubo, bez akéhokoľvek zohľadnenia záujmov Ruskej federácie, mám tým na mysli  partnerskú interakciu, ktorú sme navrhovali“, uviedol ruský prezident.


TurkStream sprístupnia od januára i južnej Európe (Peter Iskenderov)
Komentár Petra Iskenderova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 12 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Putin upriamil pozornosť účastníkov zasadnutia v Soči na problematiku, týkajúcu sa NATO, nakoľko sa v týchto dňoch (3. až 4. decembra) v Londýne koná samit Severoatlantickej aliancie venovaný 70. výročiu jej vzniku. Hlava štátu pripomenula, že NATO bolo založené 4. apríla 1949, v období rozvíjajúcej sa studenej vojny, aby čelilo Sovietskemu zväzu. „Ako viete, v súčasnosti neexistuje Sovietsky zväz. Neexistuje žiadna Varšavská zmluva, t. j., vojenský pakt, ktorý by bol vytvorený v reakcii na vytvorenie NATO a NATO nielenže existuje, ale sa aj rozvíja", poznamenal ruský líder a pripomenul, že v čase formovania tejto štruktúry zahŕňal 12 štátov a teraz je ich už 29. Ba čo  viac, podľa Putina celkové výdavky na obranu krajín aliancie tvoria viac ako 70% celosvetového objemu výdavkov na obranu. Ruský prezident vyhlásil, že sa spolieha na to, že „záujmy spoločnej bezpečnosti zvíťazia“.


"V súčasnosti musíme vychádzať z toho, že rozšírenie NATO a rozvoj jeho vojenskej infraštruktúry v blízkosti ruských hraníc je jednou z potenciálnych hrozieb pre bezpečnosť našej krajiny", uviedol Putin.



Konferencia expertov NATO Engages

Putinovo vyhlásenie na stretnutí v Soči odznelo paralelne s prebiehajúcou konferenciou expertov NATO Engages v Londýne, ktorá sa konala v predvečer samitu Severoatlantickej aliancie. Hlavnou témou samitu, na ktorom sa zišli vedúci predstavitelia krajín - členovia Aliancie, vrátane prezidenta USA Donalda Trumpa, bude problém zvyšovania výdavkov na obranu európskych krajín NATO a Kanady.


Vláda USA zníži príspevok do pokladne NATO. Do rozpočtu dá o šesť percent menej
Americká vláda sa chystá výrazne obmedziť svoje príspevky do pokladne Severoatlantickej aliancie. Uviedla to v stredu televízia CNN s odvolaním sa na americké činiteľa a zdroje NATO. Čítať ďalej
05 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič