Snemovňa reprezentantov USA navrhla obvinenie proti Trumpovi
05 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Členka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová poverila parlamentný súdny výbor, aby v nadväznosti na vyšetrovacie konanie vypracoval návrh na obvinenie prezidenta Donalda Trumpa.


Pelosiová, ktorá bola donedávna opatrná pri politických dôsledkoch, ktoré sa týkajú obvinenia prezidenta, oznámila svoje rozhodnutie vo štvrtok. O dva dni skôr výbor House Intelligence Committee hlasoval za poslanie správy Súdnemu výboru. Dokument tvrdí, že dôkazy o Trumpovom previnení sú „ohromujúce“.

Dnes Pelosiová zopakovala tento názor a povedala novinárom, že „prezidentove kroky vážne porušili ústavu“.

Vyšetrovanie proti Trumpovi sa týka júlového telefonického hovoru medzi ním a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, počas ktorého demokrati tvrdia, že Trump donútil Zelenského k opätovnému otvoreniu vyšetrovania korupcie proti Hunterovi Bidenovi. Demokrati tvrdia, že Trump donútil Zelenského znovu otvoriť prípad, pod nátlakom odobratia vojenskej pomoci.



Trump na to odpovedal tak, že jeho telefonický hovor so Zelenským bol „dokonalý“ a poprel všetky obvinenia demokratov.

„Ak ma chcete obviniť, urobte to teraz, aby sme mohli mať spravodlivý proces v Senáte a aby sa naša krajina mohla vrátiť k podnikaniu,“ prehlásil americký prezident vo svojom príspevku na Twitteri.



Pokiaľ Ukrajina nezruší kontroverzný jazykový zákon, Maďarsko bude aj naďalej brániť jej vstupu do NATO
Maďarsko naznačilo, že nepodporí snahu Ukrajiny o členstvo v NATO, kým Kyjev nezruší zákon, ktorý ustanovuje jazykové obmedzenia na Maďarov a iné menšiny žijúce v tejto krajine. Čítať ďalej
05 | 12 | 2019 | Marek Molnár