Sme rodina chce, aby ľudia vedeli, aké potraviny v obchodoch kupujú
05 | 12 | 2019 I Peter Bachan
Kvalita potravín trápi väčšinu krajín Európskej únie. Aj preto ešte v roku 2014 zaviedli kontrolu potravinových výrobkov cez takzvaný potravinový semafor. Ide o spôsob, ako spotrebiteľom uľahčiť nakupovanie zdravých potravín bez toho, aby museli študovať zloženie každého obalu.

Slovensko sa do tohto projektu do dnešného dňa nezapojilo. Ministerstvo pôdohospodárstva spomínané opatrenie odmietlo. A to aj napriek tomu, že bojujeme s dvojakou kvalitou potravín, či nekvalitnými výrobkami z dovozu.

Zásluhy strany Sme rodina si pripísal SMER.
S vymáhaním výživného štátom prišli kollárovci už pred troma rokmi. Čítať ďalej
03 | 12 | 2019 | Peter Bachan


Hnutie Sme rodina sa rozhodlo za potravinový semafor bojovať. Slovensko nie je sebestačné a preto musíme väčšinu potravín dovážať. „Ako sa ľudia môžu rozhodnúť, ktoré potraviny sú zdravé a ktoré nie. Ak vezmete nejaký výrobok do rúk, v tom sa nikto nevyzná,“ upozorňuje Boris Kollár. Podľa neho je čas, aby bol potravinový semafor zavedený v obchodných reťazcoch a obchodoch s potravinami.

Spotrebitelia sa častokrát rozhodujú pri nákupe podľa obalu. To však nie je ani zďaleka záruka kvality. „Potravina je zabalená v peknom obale, nevieme o nej nič viac,“ upozorňuje odborník na potravinárstvo hnutia Jaroslav Karahuta. Podľa neho by mali mať všetci ľudia možnosť skontrolovať si zloženie a pôvod výrobku.

Podľa poslankyne Zuzany Šebovej je dôležité, aby si spotrebiteľ dokázal vybrať na základe kvality. „Zavedenie potravinového semaforu je krok vpred pre každého z nás,“ uviedla. Tento systém by pomohol najmä matkám, ktoré dbajú na to, aké jedlo ponúkajú svojim deťom. „Zdravé a cenovo prijateľné potraviny je to, čo chceme konzumovať,“ dodala Šebová.

Sme rodina sa pri presadzovaní tohto opatrenia spojilo so známym kritikom kvality potravín a bojovníkom za potravinový semafor Patrikom Linhartom. Podľa neho ľudia majú právo vedieť, čo kupujú a následne konzumujú. „Aby tá matka vedela, čo má nakúpiť a mohla nakúpiť rýchlo a nemusela mať dve vysoké školy,“ vysvetľuje.

Systém by mal fungovať jednoduchým spôsobom. Spotrebiteľ si v obchode odskenuje daný výrobok, následne mu zasvieti zelená, oranžová alebo červená farba. Na základe toho bude vedieť, či je výrobok kvalitný, alebo škodlivý alebo až nezdravý. Na základe testov by bol postupne zostavený čierny zoznam, kde by sa dostali potraviny červenej farby – teda tie najmenej zdravé.

SME RODINA sa do spolupráce s Harabinom nehrnie, vyčíta mu "podraz" voči Kotlebovi
Hnutie Borisa Kollára Sme rodina sa do spolupráce so stranou Vlasť sudcu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina nehrnie. Agentúru SITA o tom informovalo tlačové oddelenie Sme rodina. Hnutiu sa okrem iného nepozdáva, ako sa Harabin zachoval na... Čítať ďalej
20 | 11 | 2019 | SITA