Slovensko má podľa prieskumu najslabšiu disciplínu pri uhrádzaní faktúr
05 | 12 | 2019 I SITA

Slovensko, Bulharsko a Grécko majú v rámci Európy najmenej úhrad faktúr v stanovenom termíne. Gréci a Bulhari platia zhodne načas len v 77 % prípadov, Slováci iba v 76 % prípadov. V krajinách východnej Európy sa faktúry načas platia v priemere v 80 % prípadov, v západnej Európe je to v priemere v 83 % prípadov. Vyplýva to z prieskumu s názvom Európske platobné postupy, ktorý pre spoločnosť EOS Group uskutočnil inštitút Kantar TNS v 17 európskych krajinách.


Medzi krajiny s najlepšou platobnou disciplínou patria Rusko (89 %), Nemecko (86 %) či Dánsko (85 %). Trend platieb faktúr načas v rámci celej Európy je pritom v posledných rokoch stúpajúci. Kým v roku 2014 bolo zaznamenaných 75 % platieb načas, tento rok to už bolo 81 %.

„Vizitka Slovenka z pohľadu výsledkov prieskumu platobnej disciplíny nie je priaznivá. Potenciálni zahraniční záujemcovia o investovanie, či budovanie si obchodných vzťahov so slovenskými subjektmi, si to môžu rozmyslieť v obave, že budú mať na krku potýčky s neplatičmi,“ uviedol Michal Šoltes, konateľ spoločnosti EOS KSI Slovensko. V prípade problémov s dlžníkmi odporúča zamyslieť sa nad využívaním služieb spoločností zabezpečujúcich inkaso a manažment pohľadávok.

Prieskum sa uskutočnil na vzorke 3 400 spoločností zo 17 európskych štátov. Predmetom analýzy boli názory odborníkov na manažment pohľadávok zo spoločností s ročným príjmom v priemere 28 mil. eur, ktoré majú v priemere 180 zamestnancov. Na otázky o svojich skúsenostiach s platbami odpovedalo po 200 firiem z Nemecka, Dánska, Belgicka, Švajčiarska, Veľkej Británie, Španielska, Francúzska, Poľska, Slovenska, Českej republiky, Slovinska, Chorvátska, Maďarska, Bulharska, Ruska, Grécka a Rumunska.