"Musíme rešpektovať akékoľvek rozhodnutie prokuratúry a polície, reaguje premiér na obvinenie Roberta F.", tvrdí Pellegrini
05 | 12 | 2019 I SITA

 Musíme rešpektovať akékoľvek rozhodnutie prokuratúry a polície. V súvislosti s obvinením Roberta F. z podnecovania rasovej nenávisti to vyhlásil predseda vlády SR a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini. Vyšetrovateľ NAKA dnes obvinil Roberta F. z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu.


„Nebudem komentovať rozhodnutie prokuratúry. Polícia koná na rozhodnutie prokurátora, asi na to má nejaký dôvod a my ho musíme rešpektovať, podriadiť sa rozhodnutiu a byť maximálne súčinní bez ohľadu na to, či ste predseda vlády, predseda strany alebo aj napríklad obyčajní pracovníci v automobilke,“ povedal Pellegrini. V tomto podľa premiéra nemôžu existovať žiadne rozdiely. „Chcem povedať, že na Slovensku platí spravodlivosť, platí právny štát. Takéto rozhodnutia prináša život a každý má právo sa voči nim zodpovedne brániť tak, aby prípadné podozrenia vyvrátil. V tom prípade opäť budeme rešpektovať rozhodnutie vyšetrovateľa a prokuratúry,“ dodal predseda vlády.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry dnes ešte pred obvinením Roberta F. prikázal vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) ďalej sa zaoberať kontroverzným videom Roberta Fica, na ktorom sa vyjadruje k odsúdeniu bývalého poslanca Národnej rady SR za stranu Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Milana Mazureka za jeho extrémistické výroky. Mazurek tým prišiel o mandát poslanca Národnej rady SR a musel zaplatiť peňažný trest vo výške 10-tisíc eur. S informáciou dnes ako prvý prišiel spravodajský portál televízie Joj noviny.sk.

Bývalý premiér a predseda strany Smer-SD vo videu povedal, že orgány činné v trestnom konaní rozhodujú pod tlakom médií a nie na základe skutočných dôkazov.

„Milan Mazurek povedal to, čo si myslí celý národ. Ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu. Ak má byť rozsudok Najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, to rovno môžu orgány činné v trestnom konaní vojsť do ktorejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí pozatvárať. To sa mám naozaj báť povedať, že podporujem policajtov v tvrdých zákrokoch v osadách, ako som to urobil po zásahu polície v Moldave nad Bodvou? To sa máme báť povedať, že časť Rómov zneužíva sociálny systém?" uviedol na adresu rozhodnutia súdu.

Mazurek podľa súdu skutok spáchal ako verejný činiteľ vo vysielaní Rádia Frontinus v októbri 2016 vyjadreniami na adresu Rómov. Ako poslanec Národnej rady SR vtedy napríklad povedal, že „150 miliónov eur sa použije iba na domy z týchto cigánskych osád, ľudí, ktorí pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém“.