Hlavné mesto volá po ukončovaní bezdomovectva, pripája sa k celosvetovej akcii Noc vonku
05 | 12 | 2019 I SITA

Ukončovanie bezdomovectva - aby každý mal svoj domov. Také je posolstvo celosvetového podujatia Noc vonku (The World's Big Sleep Out), ku ktorému sa pripája aj Bratislava. Prespaním na námestí pod holým nebom účastníci upozorňujú na dlhodobo neriešený problém bezdomovectva. Hlavnými témami podujatia sú nedostatok cenovo dostupného bývania, nedostatok sociálnych služieb a nedostupnosť zdravotnej starostlivosti. Agentúru SITA o tom informovali organizátori podujatia - občianske združenia Vagus, Depaul Slovensko a Proti Prúdu. Noc vonku vrátane sprievodných podujatí sa uskutoční 7. decembra.


Podľa posledných odhadov žije na Slovensku približne 23-tisíc ľudí, ktorí nemajú domov, z toho v Bratislave približne 4 500. “O mnohých z nich sa staráme priamo v uliciach aj v dennom centre Domec. Tam sa ľudia môžu najesť, osprchovať a nechať sa ošetriť,” vysvetľuje prácu Vagusu jeho riaditeľka Alexandra Kárová. “Terénni sociálni pracovníci navštevujú ľudí bez domova tam, kde prespávajú. Náš nový integračný program má ľuďom bez domova pomôcť nájsť si prácu a bývanie, aby sa mohli opäť začleniť do spoločnosti,” dodala

Nina Beňová z Proti prúdu, ktoré vydáva časopis Nota bene, konštatuje, že bývanie sa pre mnohých stalo celoživotným bremenom, drahou či nedosiahnuteľnou komoditou a neexistuje alternatíva cenovo dostupných nájomných bytov. "Už teraz žije na Slovensku mnoho príliš starých, príliš chorých, príliš mladých alebo príliš málo zarábajúci na to, aby si zo svojich príjmov zaplatili drahé komerčné bývanie,” podotkla. Podľa nej je situácia alarmujúca. "Bez šance na cenovo dostupné bezpečné bývanie je často jediným východiskom z bezdomovectva len smrť. Ľudia bez domova sa priemerne dožívajú 49 rokov. Je najvyšší čas žiadať od politikov, aby sa dostupné bývanie a ukončovanie bezdomovectva stalo prioritou,” dodáva.

Ďalším vážnym problémom ľudí bez domova je nedostupná zdravotná starostlivosť. „V šiestich projektoch, ktoré prevádzkuje Depaul Slovensko, sa denne stretávame s vážnymi zdravotnými problémami ľudí bez domova, ktoré by pri včasnej intervencii boli jednoduchšie riešiteľné. Podmienky vyplývajúce zo straty bývania môžu zhoršiť priebeh už existujúcich zdravotných problémov, najmä v prípadoch, keď má osoba bez domova zároveň dlhy na zdravotnom poistení. Vtedy má nárok len na neodkladnú zdravotnú starostlivosť, čiže v prípade život ohrozujúceho stavu,“ prízvukoval riaditeľ Depaul Slovensko Jozef Kákoš.

Uvedenou problematikou sa v deň podujatia bude zaoberať aj diskusia Ukončovanie bezdomovectva o 19:00 v priestoroch A4 - priestor súčasnej kultúry. Okrem Károvej, Beňovej a Kákoša sa na diskusii zúčastnia aj poslankyňa bratislavského mestského zastupiteľstva a odborníčka na bývanie Lucia Štasselová, splnomocnenec mesta Bratislava pre ľudí bez domova a sociálne bývanie Sergej Kára, poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová, výskumníčka Darina Ondrušová z Inštitútu pre výskum práce a rodiny či predajkyňa Nota bene Zuzana Dendisová.

Program doplní koncert kapely Ultrazvuk, výstava fotografií, ktoré nafotili ľudia bez domova, Hrany Bratislavy. V priestoroch A4 bude možné absolvovať bezplatný test na HIV, ktoré zabezpečí občianske združenie Prima. O 22:00 sa účastníci podujatia presunú na Námestie slobody, kde spoločne strávia noc pod holým nebom. Po vzore ostatných zapojených veľkomiest prečíta rozprávku na dobrú noc známa osobnosť, v Bratislave to budú herečka Henrieta Mičkovicová a básnik, prozaik, esejista, výtvarník a kazateľ Daniel Pastirčák. Súčasťou programu na námestí bude tiež Živá knižnica.

Podujatie Noc vonku sa v Bratislave koná po šiestykrát, každoročne sa hromadného prespávania na ulici zúčastňujú desiatky ľudí. Akciu podporujú aj občianske združenia Prima, Divadlo bez domova, Odyseus, Kresťania v meste, Domov sv. Jána z Boha, Komunita Sant' Egidio a Equita. Podujatie sa koná s podporou Magistrátu hlavného mesta Bratislava a pod záštitou primátora mesta Matúša Valla.