Sme rodina upozorňuje na chyby v novom rozpočte: Nemyslí na krízu, ktorá má prísť
04 | 12 | 2019 I Platený PR článok
Zákon roka je schválený. Slovensko už vie, s akými peniazmi budeme budúci rok hospodáriť. Vyrovnaný rozpočet sa však napriek predošlým sľubom nekoná. Plány, ktoré mala vláda pred rokom, tak ostávajú nenaplnené. Deficit verejných financií má dosiahnuť 0,68 percent hrubého domáceho produktu (HDP). V budúcom roku by mal schodok klesnúť na úroveň 0,49 percent HDP. Vyrovnané hospodárenie by malo byť teda až od roku 2021. Rozpočet počíta s poklesom úrovne verejného dlhu v budúcom roku tesne pod hranicu 50 percent HDP. Pritom už v roku 2018 ministerstvo financií tvrdilo, že tento rok sa podarí znížiť dlh pod 49 percent.

Zdá sa teda, že vláde sa nepodarilo dosiahnuť čísla, ktoré mala minulý rok v pláne. Je preto otázne, ako chcú dodržať tohtoročné sľuby na rok 2020. Kvôli problémom v Európe a slabšej výkonnosti eurozóny sa počíta s poklesom rastu slovenského hospodárstva. Odborníci doma aj vo svete dokonca avizujú prichádzajúcu finančnú krízu, ktorá zasiahne aj našu krajinu.

Ekonomický expert hnutia Sme rodina Štefan Holý sa obáva, že kríza sa dotkne aj obyčajných slovenských rodín. „Slovenskému Titanicu hrozí, že pôjde rýchlo ku dnu, muzika však hrá a všetci tancujú. Aj tak sa dá opísať postup slovenskej vlády a koalície vo vzťahu k príznakom krízy. Ekonomika spomaľuje a koalícia nerobí žiadne aktívne opatrenia na podporu ekonomiky,“ tvrdí Sme rodina. Podľa Holého, ak sa vláda vyhovára na spomalenie ekonomiky v Nemecku, na Brexit či na globálne obchodné vojny, maskuje len vlastnú neschopnosť.

Štyri premárnené roky ministerstva školstva, tvrdí Adriana Pčolinská
„Ministerstvo školstva za uplynulé štyri roky nedokázalo prevziať strategickú iniciatívu a priniesť zásadné návrhy na zlepšenie kvality našich škôl,“ uviedla členka Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Adriana Pčolinská (SME RODINA) v... Čítať ďalej
03 | 12 | 2019 | Platený PR článok


„V návrhu rozpočtu poškrtali väčšinu zmysluplných investícii, kedy napríklad rozpočet na investície v ŽSR klesol o 400%. Naopak ale vôbec nevidíme zrušenie nezmyselných investícii na nákup vojenskej techniky, ktoré doslova nikto nepotrebuje a len sa tým odlievajú zdroje.“ Holý upozorňuje, že budú chýbať zdroje na nové investície a projekty. „Namiesto systémových zmien a vízie, čo reálne robiť, vidíme, že doslova lúpežné bandy sa rozťahujú v priestore štátnych podnikov. Lynčujú manažmenty týchto firiem s cieľom ešte pred voľbami rýchlo na poslednú chvíľu niečo ukradnúť - a to s požehnaním vlády, napríklad ministra dopravy.“
Štefan Holý pripomína, že program hnutia SME Rodiny obsahuje množstvo nápadov na investičné stimuly pre ekonomiku, ktoré zároveň pomáhajú ľudom.

„Vďaka zdrojom, ktoré investície produkujú, vieme a chceme pomáhať ľudom a zvyšovať ich životný štandard. Ak sa začne reálne pracovať na riešeniach investičného dlhu a stimulovať ekonomiky namiesto výhovoriek či lacného populizmu, budeme vedieť dať deťom a dôchodcom lieky zadarmo či dorovnať rodičovský príspevok na úroveň minimálnej mzdy.“

Nový rozpočet ako vždy počíta s rezervou. Tentokrát však rezort financií vyčlenil menšiu sumu ako tomu bolo tento rok a to v objeme 174 miliónov eur. Využiť by sa mali na špeciálne výdavky ako napríklad podpora stravovania na školách, či zavedenie predprimárneho vzdelávania v materskej škole. Rozhodovať o tom však bude už nová vláda.

Zásluhy strany Sme rodina si pripísal SMER.
S vymáhaním výživného štátom prišli kollárovci už pred troma rokmi. Čítať ďalej
03 | 12 | 2019 | Peter Bachan