Pellegrini vníma politickú realitu, stratifikácia však podľa neho zostáva pripravená pre nový kabinet
04 | 12 | 2019 I SITA

 Stratifikácia nemocníc zostáva kompletne pripravená pre novú vládu a nový parlament. Povedal to v stredu po rokovaní vládneho kabinetu premiér Peter Pellegrini po tom, čo sa vláda rozhodla stiahnuť reformu nemocníc z aktuálneho rokovania Národnej rady SR.


Predseda vlády hovorí, že toto rozhodnutie vychádza zo znalosti politickej reality v Národnej rade SR. Zároveň tvrdí, že aj z úcty k stovkám ľudí, ktorí reformu pripravovali, nechcel, aby v parlamente nedostala podporu a stal sa z nej symbol neúspechu. Stratifikáciu však podľa vlastných slov bude Pellegrini presadzovať aj po nadchádzajúcich parlamentných voľbách.

„Je mi veľmi ľúto, že sa naplnili moje obavy, že v predvolebnom období prevládli medzi poslancami politické skratky nad racionálnymi argumentmi a obava, že by stratifikácia alebo reforma nemocníc mohla byť zneužitá ako téma v predvolebnom zápase,“ vyhlásil Pellegrini.

Ak majú byť zásadné zmeny v slovenskom zdravotníctve dlhodobo udržateľné, mali by podľa neho prechádzať širokým konsenzom. „Vládna koalícia sa ale môže aj o podporu opozície uchádzať len vtedy, ak aj samotná opozícia je v tomto jednotná, má rovnaký názor a argumentačne je pripravená,“ dodal.

Predseda vlády na vzniknutú situáciu reagoval aj slovami, že rozumie, že tri mesiace pred voľbami je politicky problematické schvaľovať reformu, ktorá má ovplyvniť slovenské zdravotníctvo na desaťročie dopredu. Preto sa musia takéto zmeny pripravovať čím skôr po začatí volebného obdobia, aby bol priestor na získanie politickej podpory. „Stratifikácia nemocníc zostáva kompletne pripravená pre novú vládu a nový parlament a ja osobne, aj ako predseda vlády, ale tentokrát aj ako volebný líder Smeru, sa budem zasadzovať aby sme, ak budeme mať tú možnosť, po voľbách túto agendu okamžite otvorili na začiatku nového volebného obdobia a v parlamente túto reformu čo najskôr spustili,“ dodal premiér.

Vláda stiahla stratifikáciu z rokovania parlamentu. Na stredajšom hlasovaní to oznámil predsedajúci schôdze Béla Bugár. O novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, nazývanej aj stratifikácia alebo Zdravá zmena, mali poslanci NR SR hlasovať po opätovnom preložení v stredu.

Pri Zdravej zmene malo ísť o novú koncepciu ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorej cieľom bolo zabezpečenie kvalitnej a dostupnej ústavnej zdravotnej starostlivosti pre pacienta. Zmyslom stratifikácie bolo, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy, najmä invazívnych alebo operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na jej poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa mala zabezpečiť lepšia kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Rezort chcel novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti zvýšiť bezpečnosť pacienta a vytvoriť predpoklady na zvýšenie kvality poskytovanej ústavnej zdravotnej starostlivosti. Kvalita a efektívne využitie zdrojov mali byť tiež podporené vytvorením úrovní nemocníc (lokálna, regionálna, národná, špecializované a kompetenčné centrá) so zadefinovanými rozsahmi poskytovanej zdravotnej starostlivosti a minimálnymi počtami zdravotných výkonov.