Noviny Bild zistili podrobnosti o amerických sankciách proti Nord Stream 2
02 | 12 | 2019 I Zuzana Perželová

USA pripravujú „sankčný trik“ proti ruskému plynovodu Nord Stream-2 , píšu nemecké noviny Bild.


Odporcovia výstavby plynovodu plánujú „nepriamou cestou“ dosiahnuť zavedenie sankcií voči európskym spoločnostiam, ktoré sú zapojené do realizácie projektu,  uviedli to noviny Bild odvolávajúc sa na zdroje v Senáte USA.


Podstata „triku“ spočíva v tom, že obmedzenia týkajúce sa európskych partnerov spoločnosti Gazprom by mali byť zahrnuté do zákona o vojenskom rozpočte USA na budúci rok. Podľa informácií Bildu môže byť švajčiarska spoločnosť Allseas, ktorá kladie podmorské potrubia a káble a niekoľko nemeckých spoločností, ktoré sú partnermi spoločnosti Gazprom, sankcionované. Uvedené opatrenia plánujú zaviesť ešte pred Vianocami.


Autori legislatívneho návrhu boli nútení ísť touto cestou kvôli krátkosti času, píšu noviny. Výstavba Nord Stream-2 by mala byť dokončená do troch mesiacov, čo nestačí na vypracovanie plnohodnotného zákona o sankciách voči európskym spoločnostiam participujúcim na projekte.


Keď nikto nestavia, tak už nie je koho potrestať“, cituje nemecký denník svoj zdroj v Senáte USA.


Informáciu ohľadne príprav sankcií voči európskym spoločnostiam zúčastňujúcim sa na výstavbe projektu Nord Stream-2 potvrdil predseda senátneho výboru pre zahraničnú politiku Jim Risch.



„Nord Stream - 2“

Projekt Nord Stream-2 zahŕňa položenie dvoch línií plynovodu s celkovou kapacitou 55 miliárd metrov kubických ročne z ruského pobrežia cez Baltské more do Nemecka. Prechádza tiež teritoriálnymi, alebo výhradnými hospodárskymi zónami Fínska, Švédska a Dánska. Celkové náklady na výstavbu plynovodu predstavujú sumu 9,5 miliardy EUR.


Projekt podporuje Nemecko a Rakúsko, ktoré majú záujem o spoľahlivé dodávky plynu, ako aj Nórsko, ktorého vláda vlastní 30 percent akcií spoločnosti Kvaerner, jedného z dodávateľov stavebných prác.


Proti výstavbe plynovodu sú Poľsko, Lotyšsko, Litva a Ukrajina, ktoré nechcú prísť o príjmy z tranzitu ruského plynu. USA tiež brzdia výstavbu Nord Streamu 2, pretože plánujú dodávať do Európy svoj skvapalnený zemný plyn. Podľa slov kritikov je Nord Stream 2 politickým projektom. Pritom ruské vládne orgány opakovane prehlásili, že jeho charakter je výlučne ekonomický a jeho cieľom je zvýšenie energetickej bezpečnosti Európy.